MENIU

Afacerea cartofului mov în România. Un profit cu multe zerouri

Tradiţionalii cartofi albi au un concurent mai sănătos, dar de 30 de ori mai scump. Nu numai coaja este colorată, ci şi interiorul legumelor. Foarte lăudaţi pentru calităţile lor, acest tip de cartofi costă 30 de lei kilogramul. Un alt avantaj faţă de cartofii obişnuiţi este producţia mai mare la hectar.

Cartofii mov nu sunt deloc ieftini, însă un agricultor ieşean dă asigurări că face toţi banii: „Pretul este de 30 de lei pentru un kilogram, iar comanda minimă este de cinci kilograme. Preţul poate părea mare, însă calităţile acestor cartofi sunt pe măsură, iar, când vine vorba despre sănătate, nu cred că se mai uită lumea la bani. Comanda este de minimum cinci kilograme, pentru că, altfel, nu merită să trimit. Transportul se face prin curierat rapid. Preţul transportului plus ramburs este de 33 de lei, plus 1,3 lei/kg suplimentar.“

Profit pe măsură

La 1.000 de metri pătraţi este nevoie de 350 de kilograme de sămânţă, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme. La un preţ de 30 de lei/kilogram, costurile înfiinţării ajung la 105.000 lei (24.000 de euro), la care se adaugă lucrările specifice culturii de cartof (aproximativ 2.500 de lei). Banii vor fi însă recuperaţi înzecit, arată calculele agrointel.ro. De la fiecare kilogram de sămânţă, fermierul obţine o recoltă de circa 10-11 kilograme. Astfel, de pe un hectar, profitul poate depăşi 200.000 de euro, cu condiţia ca agricultorul să găsească piaţă de desfacere la preţ bun pentru toată producţia. 

Reduc apariţia cancerului şi scad tensiunea arterială

Potrivit specialiştilor, cartofii mov au capacitatea de a preveni nenumărate boli, printre care şi cancerul. Studiile efectuate pe cartofii mov au scos la iveală faptul că antioxidanţii acestor legume duc în timp la scăderea tensiunii arteriale, fără efecte secundare.

Un studiu recent arată că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi mov gătiţi la cuptor, de două ori pe zi, timp de o lună, a scăzut cu 3-4%, fără că acestea să fi luat în greutate. Cercetătorii afirmă că efectul de reducere al tensiunii arteriale se datorează concentraţiei ridicate de antioxidanţi care se găsesc în mod natural în cartofi.

Despre antioxidanţi se ştie că protejează organismul de molecule numite radicali liberi, care pot deteriora celulele sănătoase.

Cartofii mov sunt folosiţi şi în curele de slăbire. În urma unor studii, s-a stabilit că au un conţinut bogat de carbohidraţi şi multe calorii goale, iar un consum de 6-8 cartofi mov pe zi ajută la slăbit, putându-se astfel da jos kilogramele în plus.

Mai multe articole despre:
afacere cartof mov