MENIU

100 de persoane din Bucureşti, evacuate silit din case, cu jandarmii

<p>Evacuare silită &icirc;n Bucureşti</p>
Evacuare pe strada Vulturilor: oamenii &icirc;şi scot lucrurile &icirc;n stradă
100 de persoane ce locuiesc in case dintr-un gang de pe strada Vulturilor 50 din sectorul 3 al Capitalei, urmeaza a fi evacuate prin executare silita

Aproximativ 100 de persoane, ce locuiesc in case dintr-un gang de pe strada Vulturilor 50 din sectorul 3 al Capitalei, au fost evacuate prin executare silita luni, 15 septembrie. Somatiile privind executarea silita au fost trimise la inceputul lunii septembrie tuturor celor 25 de familii ce locuiesc la aceasta adresa. Printre cei vizati se numara copii, batrani, persoane cu handicap, anunţă Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire -  fcdl.ro.

UPDATE: Aproximativ 100 de persoane, evacuate, luni, pe strada Vulturilor din sectorul 3, au protestat faţă de această măsură, refuzând totodată să meargă în adăposturile primăriei, unde femeile şi copiii ar sta separat de bărbaţi, notează Mediafax.

Cele aproximativ 100 de persoane, reprezentând 25 de familii, locuiau în mai multe case dintr-un gang, aflate în proprietate privată.

Luni dimineaţă, de la ora 9.00, a început evacuarea acestora, cu participarea forţelor de ordine, oamenii începând să protesteze şi strigând "Vrem primarul!". Câţiva dintre ei s-au urcat pe acoperişul unei dintre case cu o pânză pe care scrie "Mii de case goale, mii de oameni în stradă. Unde e dreptatea?".

La faţa locului a venit preşedintele Partidei Romilor- Filiala Sector 3, Mihai Cincă, şi le-a spus oamenilor că Primăria Sectorului 3 le pune la dispoziţie locuri de cazare timp de şase luni în adăposturi publice.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 remis MEDIAFAX, reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 au fost prezenţi la acţiunea de evacuare, deşi aceasta nu este organizată de primărie, şi au oferit persoanelor evacuate posibilitatea de a fi gazduite în: Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost Sector 3 (barbaţi care au domiciliul în Sectorul 3), Centrul pentru victimele violenţei (mame şi copii cu domiciliul în Sectorul 3), Centrul din şoseaua Viilor pentru mame cu copii din alte sectoare şi Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială a Municipiului bucureşti (persoane care nu au domiciliul în Sectorul 3).

Oamenii nu acceptă însă să meargă în aceste adăposturi pentru că ar fi astfel despărţiţi de familie.

Povestea chiriaşilor de pe Vulturilor 50

Majoritatea chiriasilor locuiesc in gangul de pe Vulturilor de 20 de ani, fiind repartizati la inceputul anilor ’90 de intreprinderile la care lucrau. De la expirarea contractelor cu proprietarul in 2007 si pana in prezent, oamenii locuiesc fara forme legale.

Neavand posibilitatea inchirierii sau cumpararii unor apartamente la pretul pietei , majoritatea au continuat sa locuiasca in casele din care stiau ca urmeaza a fi evacuati. 

Doar cateva dintre familii au plecat, dupa ce au reusit fie sa-si subinchirieze casele evacuatilor din alte sectoare, fie sa le vanda la sfarsitul anilor ’90 – valabil in cazul celor putini care au reusit sa le cumpere de la stat prin legea 112/1995. Cererile de locuinte catre primaria de sector , depuse si reinoite pe durata ultimilor 12 ani de la retrocedarea terenului, au fost in zadar, iar cererile adresate Primariei Capitalei au fost redirectionate catre Sectorul 3.

Terenul aferent caselor de pe Vulturilor 50, cu o suprafata de apox 2300 metri patrati, a fost retrocedat in iulie 2002 fostilor proprietari Harsia Ion si Zank Ligia Veturia, conform legii 10/2001. In anul 2002 proprietarii au incheiat contracte de inchiriere cu toti fostii chiriasi ICRAL ce locuiau in casele respective, conform prevederilor OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor. Noile contracte au fost incheiate pe o perioada de 5 ani.

In anul 2007, proprietarii au vandut terenul si drepturile litigioase firmei de consultanta SC New Bridge Partners SRL, condusa de un cetatean norvegian. In anul 2008 firma a intentat procese de evacuare fostilor chiriasi, iar in 2009 a obtinut castig de cauza. Instanta a dispus evacuarea chiriasilor, iar decizia nu a fost atacata de acestia din lipsa oricarei experiente in domeniul legal, dar si a situatiei financiare ce nu le permitea angajarea unui avocat.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire este alaturi de oamenii din Vulturilor 50 in zilele premergatoare executarii silite si cheama la solidarizare cu ei pe 15 septembrie, incepand cu ora 9.00 . Solicitam Primariei Sectorului 3, Primariei Capitalei si proprietarilor New Bridge Partners SRL respectarea nemijlocita a art.5 din legea 112/1995 care prevede :  «Evacuarea chiriaşilor şi punerea în posesie a proprietarilor se vor face numai după acordarea efectivă a unei locuinţe corespunzătoare de către autorităţile publice sau de către proprietar ».

Citeşte mai mult pe fcdl.ro.