MENIU

Vrei să stai mai bine cu nervii? Renunță de urgență la telefon. Ce spun specialiștii?

Telefoanele sunt, fără îndoială, vitale pentru noi. Fac fotografii, ne organizează viețile, ne ajută să ținem legatura cu cei dragi și sunt o sursa inepuizabilă de entertainment, așa ar putea fi descrise telefoanele pentru mulți dintre noi. Însă dependența poate fi o povară grea. În acest sens, cercetătorii s-au gândit să abordeze într-un mod inedit nomofobia, adică dependența de telefoanele mobile.

Specialiștii au analizat cum se simt oamenii care au renunțat la viața socială.

În cadrul studiului, niciunul dintre cei 50 de participanți nu a avut acces la telefonul mobil, practic au fost izolați de social media. Însă, în mod surprinzător, aceștia au declarat că nu s-au simt nici triști, nici excluși. Ba chiar din contră, spun că s-au eliberat de fluxurile copleșitoare de informații și sarcini.

În plus, participanții au mai declarat că nu au făcut asta pentru a fi antisociali, ci pentru a pune stăpânire pe locul și momentul în care aleg să se conecteze cu adevărat cu cei din jur.

Cum s-a schimbat viața celor care au renunțat la telefoane

În urma studiului, participanții au mai spus că au căpătat o altă viziune despre socializare. Astfel, acum aceștia pun mare preț pe socializarea cu cei din jur, care se bazează pe exprimarea, atingerea, vorbirea și împărțirea aceluiași spațiu fizic cu receptorul. Aceste lucruri i-au ajutat să mențină sentimentul unei conexiuni umane autentice, mai spun ei.

În plus, aceștia au asociat timpul petrecut cu ceilalți cu un sentiment de calm și scop în viață. „Participanții care nu utilizau social media au spus că oprirea acestora nu înseamnă neapărat că pierzi ceva. Ei spun că odată ce te obișnuiești, îți vei da seama cât de obositor era să susții legăturile din online și cât de superficial era să fii blocat în schimburile nesfârșite de informații triviale", spun cercetătorii.

Sursa

Mai multe articole despre:
telefon smartphone sănătate mintală