MENIU

Vânzările de discuri vinil le-au depășit pe cele de CD. Record de neimaginat, după 35 de ani

Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, vânzările de discuri vinil le-au depășit pe cele de CD, în Marea Britanie. Noile locomotive ale industriei discografice în format clasic sunt Taylor Swift,  Harry Styles si Adele, ale căror discuri în format vinil au avut vânzări impresionante atât în Anglia, cât și în Statele Unite.

Albumul "Midnights", semnat de Taylor Swift, a fost certificat drept cel mai bine vândut disc pe vinil în Marea Britanie, de la începutul secolului 21, cu 80 de mii de exemplare. Per total, vânzările au ajuns la 5,5 milioane de exemplare, iar veniturile anuale pe segmentul vinil le-au depășit, pentru prima dată din 1987 încoace, pe cele de CD.

De altfel, este al 15-lea an consecutiv de creștere a vânzărilor pe acest segment. Ceea ce a început ca o renaștere a interesului pentru muzica din perioada clasică a muzicii rock și pop, impulsionată de colecționarii maturi care căutau noi ediții de colecție ale unor artiști precum Beatles, David Bowie sau Pink Floyd a devenit o modă printre tinerii interesați de producțiile artiștilor noi, dar în formate clasice, chiar anacronice, precum caseta audio, scrie The Guardian.

Așa se face că 8 din cele mai bine vândute discuri pe format fizic în Marea Britanie sunt creații noi, din 2022, nu reeditări ale unor albume clasice

„Este un moment decisiv pentru întreaga industrie muzicală”, spune Kim Bayley, directorul executiv al Asociației Distribuitorilor de Divertisment din Marea Britanie. „După ce CD-ul a apărut și a distrus aproape afacerea cu vinil, puțini dintre noi ar fi crezut că o astfel de renaștere este posibilă.”

Mai multe articole despre:
taylor swift harry styles vinyl cd uk