MENIU

Un studiu recent mai doboară un mit. Cât de sănătoasă este mâncarea de la restaurant.

Mâncarea de la restaurant nu este cu mult mai sănătoasă decât cea de tip ,,fast food'', în timp ce pregătirea ei acasă este cea mai bună metodă de a ține sub control caloriile, grăsimile, zahărul și alte substanțe consumate, este concluzia unui studiu publicat într-o revistă de specialitate din SUA..

Cercetătorii au descoperit că mâncarea consumată în localuri publice, fie că este vorba de locații fast-food sau despre restaurante, conține o cantitate mai mare de calorii, grăsimi și sare comparativ cu mâncarea pregătită în casă.

Ruopeng An, profesor de kinetoterapie și sănătate publică la Universitatea din Illinois, a observat că în general oamenii calificau mâncarea de tip ,,fast food'' drept ,,junk food''. Oamenii nu cunosc foarte multe lucruri despre mâncarea provenită de la restaurantele care oferă o varietate largă de feluri de mâncare și în special dacă aceasta este mai sănătoasă sau mai bună comparativ cu mâncarea de tip fast food sau cu cea pregătită în casă, a declarat An Ruopeng pentru Reuters.

Pentru realizarea cercetării An Ruopeng a folosit date de la registrul național de sănătate și nutriție al SUA (NHANES) care strânge regulat informații despre starea de sănătatea și în ce privește dieta pentru un eșantion reprezentativ al populației SUA.

Peste 18.000 de persoane adulte au răspuns la întrebările unui chestionar despre ce anume au mâncat pe parcursul unei perioade de două zile. Aproximativ o treime din participanți au răspuns că au consumat fast food într-una din cele două zile sau chiar în ambele zile și un sfert din cei chestionați au răspuns că au folosit serviciile unei restaurant de tip ,,full service'' cel puțin într-una din cele două zile.

Comparativ cu participanții la sondaj care au consumat mâncare preparată în casă, cei care au mâncat la fast food au consumat în medie cu 190 de calorii mai mult pe zi, cu 11 grame mai multe grăsimi, 10 mg de colesterol în plus și peste 300 de mg în plus de sodiu. Cei care au mâncat la restaurantele full-service au consumat cu 187 mai multe calorii pe zi față de cei care au consumat mâncare pregătită în casă, cu 10 grame mai multă grăsime, cu 2,5 grame mai multă grăsime saturată, cu aproape 60 mg mai mult colesterol și peste 400 de mg sodiu în plus.

Impactul mâncării fast food asupra cantității totale zilnice de calorii acumulate a fost mai mare în rândul participanților la chestionar care aveau mai puține studii, în timp ce voluntarii cu un venit mediu au fost mai determinați să mănânce la restaurantele de tip ,,full-service''. Totodată personale obeze au avut tendința de a mânca la restaurantele 'full-service' comparativ cu cei cu o greutate normală sau grași.

Mai multe articole despre:
null