MENIU

Un accident i-a schimbat complet viaţa. A învăţat o lecţie pe care o predă mai departe

Irina Kuhlmann este o femeie de business, trainer şi professional coach. Viaţa Irinei s-a schimbat complet  în urma unui accident. A reuşit singură să iasă din incident şi acum împărtăşeşte din experienţa ei cu cei care vor să treacă peste frici şi să aibă succes în ceea ce fac.

Povestea Irinei Kuhlmann

Cu 26 de ani în urmă, m-am stabilit în Danemarca unde am locuit până acum 6 ani, când am revenit în țară: nu definitiv, dar pentru o mare parte din timp. În toată această perioadă am învățat cât de importantă este atitudinea pe care o adopți față de tine însuți, de mediul în care trăiesti și de cei din jurul tău. Am învățat multe lucruri din cultura daneză, dar si cea germană și mi-a placut să le implementez în viața și în personalitatea mea.

Am cunoscut succesul, dar am avut și încercări/ provocări atât pe plan personal, cât și profesional, context în care am realizat că deținem un potențial fantastic pe care îl putem folosi atât în situații de success, cât și în cele de eșec.

Eram în punctul în care simțeam că atinsesem succesul dorit atât pe plan personal, cât și în carieră, când o problemă de sănătate, urmare a unui accident, m-a pus față în față cu mine însămi și m-a determinat să-mi reevaluez viața, valorile, dorințele cele mai profunde și resursele.

În perioada de recuperare, care a durat mai bine de 3 ani, am învățat că este important să-ți păstrezi speranța și încrederea. Ziua de mâine îți poate aduce, deopotrivă, ceva minunat sau ceva rău. Un lucru este cert: înveți nespus de mult din fiecare experiență pe care ți-o oferă viața. Uneori, o situație care  pare dezastruoasă pe moment, îți dezvăluie mai târziu resursele extraordinare pe care le ai și de care te poți folosi cu toată încrederea restul vieții.

În toata această perioadă mi-am dorit nespus să-mi recapăt sănătatea și să fac unele schimbări care să-mi aducă mai multă bucurie în viață și acea senzație specială de împlinire. În căutările mele am aflat despre Programarea Neurolingvistică, apoi despre Coaching, domenii care au început să mă pasioneze și în care am început diverse formări.

Am hotărât că vreau să îmi îndrept cariera în această direcție, că vreau  să le ofer suport celor  care aspiră la rezultate mai bune, care caută succesul și își doresc o viață mult mai bună, cu mai mult sens.

Cum reuşeşte să-şi ajute clienţii?

Am o relaţie foarte bună cu oamenii cu care lucrez, empatizez cu ei, înţeleg prin ce trec. Experienţele de viaţă si cunoasterea mi-au creat o intuiţie puternică şi mă ajută să pun întrebările potrivite. Coachingul este un proces care se bazează pe a pune întrebări cu scopul de a ajuta omul sa se cunoasca si sa se dezvolte, sa-si gaseasca resursele si motivatia pentru a rezolva in mod optim toate situatiile de viata.

Lucrez cu mulţi oameni și ceea ce aud de la fiecare este că îmi spun că au căpătat linişte interioară, că nu mai sunt agitaţi, că au mai multa claritate, relațiile lor s-au îmbunătățit considerabil la fel si business-ul, că se bucură mult mai mult de viața lor. Am multe femei cu care lucrez, dar și bărbați. 

Coachingul este un proces, ci nu o sesiune. Un proces înseamnă, în cele mai dese cazuri, un program de trei sau şase luni, în funcție de nivelul de dezvoltare personala și ceea ce doreste să obțină clientul. Clienţii cu care lucrez sunt persoane care au business-uri proprii sau funcţii mari în companii.

Gândindu-mă la mine... mi-am dat seama la un moment dat ce mă împiedica pe mine să am succes: standarde foarte inalte, temeri, frici, credinte limitatoare, o imagine eronata de sine. Faptul că îmi spuneam că nu pot face anumite lucruri, că nu sunt destul de pregătită sau ca nu am curaj.

Dacă tu vrei să faci progrese, trebuie să te cunoşti cu adevarat, sa stii ce este pentru tine important in viata și ce îți aduce bucurie. Pentru că dacă tu ai o valoare de viaţă şi trăieşti pe altă valoare, gab-ul care se creează între ele îţi ia energie, te stoarce, te face sa te simți neîmplinit şi, evident, nu dai rezultatetele dorite.  

O metoda bună pentru ca să-ți descoperi valoarea ta fundamentală este să te intrebi pe ce îți place să cheltui cei mai multi bani și/sau să te intrebi ce ți-ar aduce cea mai mare satisfacție.

Ajut clienții punându-le, în primul rând, întrebări potrivite legate de toate ariile de viață. Astfel, ei conștientizează cine sunt cu adevarat și ce isi doresc cu viata lor, care sunt valorile lor, care sunt resursele pe care le au deja și le pot folosi – aici este vorba nu numai despre resurse materiale ci și de cunoaștere, abilitati, skiluri, etc. De asemenea de ce ar mai avea nevoie ca sa-și atinga visurile/obiectivele.  Definim ce înseamnă succesul, fericirea pentru ei. Asa decurg  primele întâlniri pentru a putea crea un plan de actiune care sa ajute clientul pe drumul catre ceea ce-și dorește cu adevărat. Cheia este să capeți încrederea că poți merge mai departe spre ce îți dorești și să treci la acțiune. Dacă tu consideri că nu poţi ajunge mai departe, nici nu vei ajunge.

În sesiunile următoare lucrăm la cele specificate în planul de acţiune și/sau ceva ce apare ca prioritate în agenda clientului. Astfel, intri foarte mult în zona de sine – cea mai importantă zonă, pentru ca dacă tu nu ești bine cu tine și nu poți să te gestionezi este foarte greu să faci față provocarilor ce vin din exterior. De exemplu, lucram la un obiectiv și ajungem la întrebări de genul: „ce te-ar ajuta să ajungi acolo? Ce te oprește să faci asta?”. Astfel clientul constientizează ce abilități la nivel de sine și ce resurse l-ar putea ajuta să ajungă acolo, dar și ce il oprește să facă acest lucru. Intrăm în interior şi explorăm. În procesul de coaching folosim și proceduri de NLP (programare neurolingvistică) care ajută la obținerea rezultatelor în timp mai scurt. Este crucial să lucram cu setarea mentală: cuvinte și gânduri, pentru ca ele generează emoțiile care determină acțiunea și comportamentul ce duc la un rezultat dorit sau nedorit. Descoperi că ai de lucru cu gânduri negative cu credinte si comportamente care îţi controleaza calea spre ce doresti.

Coachingul este un proces de redescoperire  și reconstruire care nu este deloc plictisitor şi vezi rezultate de la prima sesiune.

Irina lucrează şi cu pacienţii unei clinici de stomatologie din București

Ceea ce m-a determinat sa intru într-o astfel de colaborare a fost faptul ca am descoperit niște oameni frumosi care fac ceea ce fac din pasiunea și dorința de a ajuta cu adevarat oamenii să-și îmbunătațească calitatea vietii. Mai exact, lucrez cu pacienţi care au frici inainte de a avea un tratament stomatologic complicat.

M-am bucurat de deschiderea pe care am găsit-o la clinica Dental One din Bucuresti, a cărei cultura o găsesc mult apropiată de cea a țărilor din vest. Echipa de aici a înteles importanța investiției în confortul psihic al pacientului, astfel încat rezultatul intervenției să fie dintre cele mai bune. Frica este o emoţie, o stare care ţine de viitor, nu are legătură cu prezentul, este creată de imaginaţia ta. Poate sa fie creată de gandul la ce ți s-ar putea întampla, la amintirea unei experiente trecute sau a unui lucru ce ți s-a spus de multe ori. Dacă ne referim la teama de dentist, în Romania înca resimtim reminescentele perioadei apuse și sunt şi părinţi care îşi sperie copiii, pe care ei ii consideră obraznici, cu fraze ca: “A, vezi că te duc eu la dentist, sau la doctor!”.

Este important ca omul să conştientizeze care este realitatea prezenta. Dacă tot îţi vine un lucru negativ în gând, poţi să faci câţiva paşi afară, să îţi îndrepţi atenţia spre altceva sau să te gândești care va fi rezultatul frumos: că vei avea o dantură pusă la punct.

Atunci când omul vizualizează rezultatul dorit reuseste să își înfrunte teama - pentru că pune preţ pe a arăta bine, lucru care ii mareste increderea in sine.

Eficienta unei astfel de sesiuni de coaching  pentru medic este de a-l ajuta pe om să-şi elimine teama. Sunt mulţi care nu ajung la dentist de teamă.

Un dentist nu are specialitatea de a lucra cu mentalul omului, de a-l pune în starea emoţională care trebuie. Dentistul se concentreaza pe ce are el de făcut. 

Mai multe articole despre:
null