MENIU

Uită de cafea! Filmuleţele cu pisici au acelaşi efect precum cofeina, spun cercetătorii

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la American Chemical Society a demonstrat că filmuleţele amuzante cu pisici, dar şi dansul şi muzica au aceleaşi efecte asupra organismului precum cofeina.

Cu toţii avem o „oră critică” la birou. Nu mai ai energie, eşti obosit, ţi se închid ochii? Chiar dacă primul lucru care îţi vine în minte este să savurezi o ceaşcă mare de cafea, aceasta nu este singura soluţie.

Cercetătorii de la American Chemical Society susţin că la fel de înviorătoare precum cofeina sunt filmuleţele cu pisici, dansul şi muzica, scrie Daily Mail.

Atunci când priveşti un clip amuzant, nivelul de oxitocină creşte în creier, iar cel al cortizolului – hormonul stresului – scade, făcându-te să te concentrezi mai uşor.

De asemenea, specialiştii susţin că oboseala poate fi ţinută în frâu şi bând apă.

„Deshidratarea poate duce la pierderea energiei, ca să nu mai vorbim de simptomele mai serioase, precum starea de confuzie, palpitaţii şi leşin”, se arată în clipul dat publicităţii de American Chemical Society. „Corpul unui adult este 50-60% apă. În mod obişnuit, începe să ni se facă sete când am pierdut 2-3% din apa din organism. Chiar dacă pare greu de crezut, chiar şi atunci când pierzi 1% eşti afectat din punct de vedere psihic şi fizic”, mai precizează sursa.

Oamenii de ştiinţă mai spun că şi dansul are efecte similare, întrucât produce endorfine care fac oamenii să se simtă mai fericiţi şi mai energici.

Totodată, muzica stimulează eliberarea de oxitocină, dopamină şi serotonină, aşa că, dacă vrei să îţi recapeţi energia, ascultă piesa ta preferată.