MENIU

Trei români căutători de metale au dat lovitura. Publicații din străinătate scriu despre descoperirea lor

Legea le permite căutătorilor să primească o parte din valoarea comorii (foto: Raoul Vlad Suta)

Trei români căutători de metale au dat lovitura, într-o pădure din vestul României. În total, ei au dezgropat o adevărată comoară, formată din aproape 4.900 de monede și farfurii de argint.

 
Unul dintre căutători a descris cu lux de amănunte experiența prin care a trecut. 
"Adrenalina la cote maxime. (...) Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseala, de burțile pline, de căldură și de insecte.
 
In aceasta zi memorabila si unica, am scos la lumina ceea ce avea sa fie un tezaur monetar format din:
-aproximativ 4868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorita faptului ca sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat
-3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de gr
-4 monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparținând aceluiași context
Monedele au perioadă de emisiune situata intre anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.
Greutatea bruta a monedelor, împreună cu vasul de ceramica și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4500 gr, iar greutatea fără vas de aproximativ 3000 gr.
O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred ca este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție", a scris unul dintre căutătorii de comori.
 
VEZI postatea AICI.
 
Descoperirea din județul Bihor a fost relatată și de site-ul livescience.
 
În România există peste 23.000 de posesori de detectoare de metale, iar cei care fac descoperiri trebuie să anunțe autoritățile într-un interval de 72 de ore.