MENIU

Top 5 sfaturi pe care ţi le dau persoanele care au trecut printr-o renovare (P)

Top 5 sfaturi pe care ţi le dau persoanele care au trecut printr-o renovare (P)

Dacă vrei să-ți renovezi locuința dar nu știi exact de unde, cum și cu ce să începi, nu ar fi rău să ceri sfatul unor rude sau prieteni care au trecut recent printr-o renovare. Aceștia îți pot oferi sugestii utile și recomandări, de la echipa care s-a ocupat de întreaga activitate, până la materialele folosite. Înainte de a întreprinde această acțiune elaborată, este recomandat să realizezi un plan care să cuprindă estimarea costurilor, programul de renovare și sfaturi de la cunoscuți.

Acestea din urmă se pot dovedi extrem de utile și te pot scuti de o serie de acțiuni, precum căutarea unor muncitori eficienți sau a unor materiale de calitate - vei economisi mult timp și energie dacă știi exact cu cine poți lua legătura și de unde poți achiziționa cele mai bune materiale, în funcție de complexitatea renovării și bugetul pe care vrei să îl aloci lucrărilor.

Prin urmare, iată cinci dintre cele mai importante sfaturi pe care le poți primi de la cunoscuții care și-au renovat de curând locuința.

1. Planificarea lucrărilor de renovare

Oricine și-a renovat locuința te va sfătui să începi cu o planificare bine pusă la punct pentru a evita diverse probleme ce pot apărea pe parcurs sau la final. De exemplu, ți se va recomanda să începi renovarea la începutul sezonului cald, atunci când temperaturile de afară încep să crească. De ce? Pentru a putea aerisi camerele oricând, în special după aplicarea vopselelor.

Tot de planificare ține și decizia de a face totul singur sau de a angaja o echipă specializată - majoritatea celor care au trecut deja prin lucrări de renovare recomandă o echipă profesionistă. Deși acest lucru va presupune bani în plus, o echipă bună îți va oferi o renovare de calitate din toate punctele de vedere.

De asemenea, este recomandat să îți anunți vecinii înainte de a trece la treabă și să te informezi dacă nu cumva ai nevoie de unele autorizații, în funcție de complexitatea lucrărilor.

2. Estimarea costurilor

Pentru a stabili un buget, toți cei care au trecut printr-o renovare au avut în vedere mai multe aspecte cărora ar trebui să le acorzi și tu atenție. Printre cele mai importante se numără: alegerea materialelor (de exemplu, prețul unui sac de ciment poate începe de la 20-30 de lei și crește în funcție de cantitate și calitate), înlocuirea instalației electrice și sanitare, montarea gresiei, faianței sau a parchetului, zugrăvirea, montarea termopanelor, ușilor interioare, precum și instalarea unui sistem de antiefracție (dacă ai un buget generos). 

3. Etapele renovării

Orice renovare începe dinspre interior spre exterior, ceea ce înseamnă că una dintre primele etape va fi înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare, dacă este cazul. Apoi, este important să se repare pereții - curățare și tencuială. Poți continua cu decopertarea suprafețelor vechi, izolarea termică și eventual înlocuirea sistemului de încălzire. 

În general, urmează înlocuirea gresiei, faianței și parchetului, montarea termopanelor sau a ușilor de interior și, în ultimă instanță vopsirea pereților în culorile dorite (după aplicarea a două straturi de glet și unei singure amorse).

4. Montarea mobilierului

După vopsirea pereților și fixarea plăcilor ceramice în baie și bucătărie, poți trece la montarea mobilei în aceste încăperi sau în toată casa dacă ai realizat o renovare completă a locuinței.

5. Curățenia generală și decorarea

După finalizarea tuturor lucrărilor este bine să faci o curățenie generală pentru a îndepărta praful și alte impurități, după care te poți ocupa de cel mai plăcut aspect - decorarea încăperilor. Te poți ocupa singur de acest lucru sau poți apela la un designer de interior dacă ai rezervat de la început un buget și în acest sens.

În concluzie, o renovare reușită începe cu sfaturi utile și un plan bine pus la punct. Dacă vei lua în considerare sugestiile celorlalți, locuința ta va arăta exact așa cum îți dorești.

Mai multe articole despre:
renovare sugestii renovare