MENIU

Soluții simple, prin care poți obține mai mult randament la birou (P)

Soluții simple, prin care poți obține mai mult randament la birou (P)

Petrecem foarte mult timp la serviciu, iar sarcinile zilnice și stresul își pun puternic amprenta asupra productivității noastre. Totuși, randamentul nu este afectat doar de atmosfera de la birou, ci și de spațiul în care lucrăm.

Există angajați care au nevoie să lucreze în liniște, dar și persoane care adoră interactivitatea dintr-un hub sau confortul propriei locuințe. Indiferent de locul în care muncești, dacă te simți extrem de obosit la finalul zilei sau nu ai reușit să-ți duci la bun sfârșit sarcinile, înseamnă că nu investești prea mult în confortul tău și nici nu ești atent la prioritizare și eficientizare. Pentru a-ți ușura munca și pentru a deveni mai productiv, este esențial să creezi un ambient cât mai plăcut. Iată câteva modificări simple pe care le poți face și care te vor ajuta să-ți sporești performanța:

Organizează-ți biroul mai bine

Un birou aglomerat și dezordonat îți îngreunează munca de zi cu zi și îți scade randamentul. Pentru a crește nivelul de productivitate, poți folosi produse de birotică, care te vor ajuta să-ți organizezi mai bine aparatura și obiectele necesare în spațiul de lucru. Așadar, așază toate documentele, în ordine, într-un dosar cu șină pentru a le găsi mai ușor atunci când ai nevoie de ele, folosește suporturi de birou, bibliorafturi, tăvițe de depozitare sau cutii pentru arhivare. 

Realizează liste cu sarcinile zilnice

În momentul în care ajungi la birou, cu siguranță ești tentat să rezolvi foarte multe dintre task-urile de peste zi, însă întotdeauna apar subiecte interesante de discuție cu colegii, ședințe sau alte lucruri ce îți risipesc energia. Prioritizarea activităților te va ajuta să ai un randament mult mai ridicat, de aceea este indicat să-ți formezi un obicei sănătos prin care să îți împarți task-urile pe zile. Notează sarcinile în funcție de urgența lor, termene-limită și importanță, iar în acest fel vei ști ce te așteaptă în fiecare zi și vei avea o modalitate structurată de a duce la bun sfârșit toate proiectele.

Renunță la multitasking

Ideea de a rezolva mai multe lucruri în același timp vine la pachet cu scăderea atenției și cu o productivitate slabă. Multe dintre sarcinile tale de la birou pot rămâne nerezolvate sau vor fi efectuate în grabă, fapt ce te va solicita și mai mult, întrucât proiectele de o calitate îndoielnică se vor întoarce la tine pentru revizuiri. Cel mai simplu e să te asiguri că lucrezi cu atenție și implicare doar la câte o singură sarcină și că timpul pentru aceasta nu este fragmentat în favoarea altora apărute din senin.

Folosește o tastatură specifică jocurilor

În cazul în care vrei să îți gestionezi mai bine timpul atunci când petreci ore în șir la calculator, înlocuiește tastatura cu una specifică pentru gaming, care are mai multe opțiuni și scurtături. În acest fel, poți salva timp prețios, mai ales dacă obișnuiești să efectuezi task-uri repetitive.

Decorează biroul cu câteva plante

Potrivit studiilor efectuate de Asociația Americană de Științe, expunerea la culoarea verde sporește productivitatea. Așadar, câteva plante decorative îți vor fi de mare ajutor în amenajarea unui spațiu care să te stimuleze să lucrezi eficient. Acestea vor contribui la crearea unei stări de bine, purificând aerul și eliminând toxinele care se pot acumula în încăpere.

Creează o atmosferă cât mai primitoare

Câteva fotografii de familie, un suvenir sau alt obiect la care ții te vor ajuta să elimini stresul și să obții o atmosferă mai apropiată de cea de acasă. Specialiștii avertizează însă ca biroul să nu fie prea încărcat cu lucruri proprii, pentru că asta îți poate scădea atenția în loc să te ajute să-ți crești randamentul.

Ține cont de lumina ambientală

Un spațiu de lucru confortabil trebuie să fie luminos, dacă îți dorești un mai bun grad de productivitate. Este de preferat lumina naturală, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci folosește corpuri de iluminat care oferă un cadru excelent. Ține cont de faptul că lumina rece este mai apropiată de lumina naturală, oferă mai multă putere de concentrare și o atenție sporită la detalii.
 
O amenajare greșită a spațiului de lucru îți poate transforma ziua într-una plină de provocări. În schimb, dacă iei în considerare aspectele prezentate în acest articol și încerci să elimini orice îți pune bețe în roate la job, vei observa că te vei simți mult mai bine și vei deveni mult mai productiv.