MENIU

Secretul celei mai longevive regine: de ce își sărbătorește ziua de naștere de două ori?

Regina Regatului Unit și a Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a, a împlinit duminică, 21 aprilie, 93 de ani. Numai că și regina Marii Britanii, la fel ca ceilalți monarhi, are două zile de naștere în fiecare an. Ea a primit o serie de mesaje de felicitare. De la unele persoane, doar. Pentru că pentru alții ziua sa de naștere poate fi extrem de confuză, dar e destul de ușor să înțelegi.

Ceea ce face suverana nu e ceva nou. E o tradiție respectată de câteva secole în rândul familiilor regale din Marea Britanie.

Regina Marii Britanii, două zile de naștere într-un an

Regina e născută, într-adevăr, pe 21 aprilie, în anul 1926. Numai că nimic spectaculos nu se întâmplă în acea zi. Ziua de naștere a reginei e sărbătorită, în cadrul unei parade grandioase, în cea de-a doua sâmbătă a lunii iunie.

Atunci are loc o paradă grandioasă la Palatul Buckingham și atunci e sărbătorită și regina Marii Britanii. Pe 21 aprilie, regina sărbătorește în familie, fără a le permite britanicilor să o felicite prin paradă sau evenimente grandioase.

Sunt trase doar câteva salve de tun pentru a marca ziua. Anul acesta, de exemplu, salvele de tun au fost trase cu o zi întârziere, adică luni, 22 aprilie, pentru că tradiția nu permite ca acestea să fie executate într-o zi de duminică. Da, un pic prea multe obiceiuri.

Tradiția ca monarhul Marii Britanii să se sărbătorească în prima sâmbătă a lunii iunie datează din 1748, de pe vremea regelui George al II-lea. Ziua sa de naștere pica târziu în toamnă și s-a considerat atunci că e prea frig pentru o paradă sau un eveniment major în aer liber.

Așa că ziua sa de naștere a fost combinată cu un alt eveniment important care avea loc vara. Și așa a rămas de atunci.

Anul acesta, „a doua zi de naștere" a suveranei pică pe 8 iunie. Atunci va avea loc o paradă pe străzile Londrei, cunoscută drept „Trooping the Colour", unde vor defila mai bine de 1.400 de soldați, 200 de cai și 400 de membri ai unei fanfare.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie regina regat monarhie