MENIU

Sărbătoare 2 februarie. Tradiții și obiceiuri pentru spor și sănătate. Ce trebuie să faci ASTĂZI

Sărbătoare 2 februarie - Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare importantă în Calendarul ortodox. Ea este prăznuită la 40 de zile de la Naștere Domnului (Crăciun), la 2 febarurie în fiecare an. 

Întâmpinarea Domnului este împlinirea Legii ce prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie dus la Templu unde sa fie afierosit lui Dumnezeu, în a 40-a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei.

Astfel, Mântuitorul a fost dus și el la Templu de către Fecioara Maria și dreptul Iosif. Ei au fost întâmpinați de dreptul Simeon și prorocita Ana.

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului. Copiii erau unși cu grasime de urs. Se credea ca puterea acestui animal era transferată asupra copiilor.

Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se spunea, de asemenea, că dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage. El prevestea astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară. Ceea ce însemnă slăbirea frigului și apropierea primăverii.

Pentru spor si sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioșii cinstesc icoana Maicii Domnului numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”.

În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Practicarea acest ritual aduce bucurii și alungă boala din familiile generoase.

Un vechi obicei care se practică în ziua de Întâmpinarea Domnului este “Tărcolitul viilor”. Capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile, cu un fel de caltaboș – numit ”bundărete”, ce simbolizează prosperitatea și abundență – și o sticlă de vin în traistă.

Astfel “echipat”, el vă va ocoli via de trei ori. Va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș. După care va tăia o coardă de vită pe care o va unge cu funingine și va bea o gură de vin.

La finalul ritualului, după ce toate acestea au fost îndeplinite. Va rosti o formulă magică: “Doamne, să-mi faci strugurii cât bundăretele de mari!”. Apoi va planta în grădina casei coardele tăiate pentru a simboliza ”norocul viei”.

Se mai spune despre ziua Întâmpinarea Domnului că este una cu multe ceasuri rele. Iar cine se naște sau cine face nunta în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine

De asemenea, de Întâmpinarea Domnului, sau Stretenia sau Ziua Ursului, se mai spune că „se strâmbă pârtia”, adică încep să se topească zăpezile.

Sursa sfatulparintilor.ro