MENIU

Șapte supe și ciorbe care te vor pune pe picioare după mesele îmbelșugate de sărbători - Sunt un boost de energie la început de an

Ciorbă de burtă/ Arhivă foto

După sărbători, corpul nostru are nevoie de un moment de refacere. Iată câteva supe și ciorbe care contribuie din plin la diminuarea efectelor nocive ale meselor îmbelșugate de care am avut cu toții parte de Crăciun și Revelion.

Avantajul este că multe dintre ele se pot prepara tocmai din ingredientele care ne rămân după sărbători. Iată mai jos selecţia cu supele și ciorbele care să te pună pe picioare, potrivit Ziua de Cluj

1. Ciorba de burtă

O astfel de selecţie nu putea să înceapă fără ciorba de burtă, mama tuturor ciorbelor de “a doua zi”. Numită chiar skimbea, pentru că se spune că-ţi schimbă starea, ciorba de burtă este o explozie de proteină: supă de vită, burtă, smântână şi ou. Sigur, şi mult colesterol, dar ideal este să supravieţuieşti azi.

2. Ciorbă de potroace

Tradiţională mai ales după nesfârşitele nunţi din sudul ţării, când rămân munţi de măruntaie de la păsările fripte pentru eveniment, ciorba de potroace dreasă cu zeamă de varză murată este una dintre favoritele româneşti de după petreceri. Încercaţi-o şi nu o să regretaţi. 

3. Ciorbă de pui cu tarhon

Specifică mai ales în Ardeal, unde smântâna şi tarhonul franţuzesc se combină natural, mai ales în zona Târnavelor, ciorba de pui cu tarhon este o delicatesă fină care te va face să uiţi vinul băut în ajun. 

4. Ciorbă rădăuţeană

Ciorba rădăuţeană, la limita dintre ciorba de pui de mai sus şi usturoiata ciorba de burtă, este răspunsul Bucovinei la eterna întrebare: ce naiba mâncăm a doua zi după ce am băut. Iaca! 

5. Ciorbă de pui a la grec

Dacă tot am ajuns la supe de pui cu smântână, să zăbovim un pic asupra variantei greceşti de supă de pui cu smântână şi lămâie: Agvolemono. Sau, mai pe scurtă, ciorba de pui a la grec. Ea a fost baza multor mahmureli post domneşti vreme de un secol. 

6. Supă gulaş

O supă ungurească, o fiertură bună şi consistentă a cărui roşu intens te bagă imediat în priză. Supa gulaş este în multe ţări din centrul Europei alegerea ideală când vine vorba de tratat mahmureala. 

7. Supă de pui cu tăieţei

Supă zdravănă, de ţară, în care baza e dată de carnea de pasăre fiartă îndelung cu zarzavaturi, completată cu tăieţeii (de casă, dacă se poate!) plutind în supa fierbinte pe deasupra căreia se sparg bule aurii de grăsime, scrie cevabun.ro

Mai multe articole despre:
supe ciorbe mese imbelsugate sarbatori