MENIU

Rețeta secretă de clătite a Reginei Elisabeta! Cum se răsfăța regretata suverană, care adora dulciurile?

Clătite - imagine de arhivă

Răposata Regină Elisabeta a II-a era o împătimită a dulciurilor, adora ciocolata, biscuiții și... clătitele.

Cei mai talentați maeștri bucătari au gătit, de-a lungul vremii, pentru Regină. Dacă și tu adori clătitele, îți prezentăm rețeta acestui desert exact cum îl dorea Regina Elisabeta, relatează okmagazine.ro.

Rețeta secretă și delicioasă apare într-o carte a lui Shaun Usher, publicată în 2013, cu titlul ”Letters of Note”. Este o compilație de scrisori celebre. Una dintre ele este așadar cea a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, către fostul președinte american Dwight Eisenhower. Regina avea 34 de ani când i-a scris scrisoarea în care a detaliat trucuri care să-l ajute să exceleze în bucătărie. Clătitele sunt extrem de apreciate printre membrii familiei regale și un desert cu care adeseori se delectează.

Regina Elisabeta a II-a i-a primit la Balmoral pe fostul președinte american Dwight Eisenhower și pe Marnie, soția acestuia. Dat fiind faptul că au fost cuceriți de bunătățile servite, Elisabeta a decis să-i dezvăluie rețeta sa secretă de clătite președintelui.

”Dragă domnule Președinte, v-am văzut astăzi în ziar, într-o ipostază informală, cum vă aflați în fața unui grătar. În acest fel, mi-am amintit că încă nu v-am trimis rețeta de clătite pe care v-am promis-o la Balmoral. Sper că vă va delecta.”, i-a scris în scrisoare Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Suverana a mai precizat: ”Este rețeta cu cantități pentru 16 persoane. Dacă aveți mai puțini oameni la masă, mai reduceți cantitățile.”, l-a îndemnat Elisabeta.

Maiestatea Sa a mai precizat: ”Uneori am înlocuit zahărul cu miere sau sirop de arțar, și așa ies delicioase. Este necesar ca aluatul să fie foarte bine amestecat și cât mai proaspăt.”

Iată rețeta oficială de clătite a Reginei Elisabeta (ingrediente pentru 16 persoane):

·       Patru căni de făină

·       Patru lingurițe de zahăr pudră

·       Două căni de lapte

·       Două ouă întregi

·       Două lingurițe de bicarbonat de sodiu

·       Două lingurițe praf de copt

·       Două linguri de unt topit

Pasul 1

Se bat ouăle cu zahărul și jumătate din cantitatea de lapte

Pasul 2

Adaugă făina și încorporeaz-o bine, apoi restul de lapte

Pasul 3

Adaugă bicarbonatul și praful de copt, apoi untul

Pasul 4

Încinge o tigaie de clătite cu puțin unt. Adaugă două linguri din compoziția realizată și păstrează forma rotundă. Ele sunt clătite scoțiene.

Pasul 5

Așteaptă până se rumenesc.

Pasul 6

Servește-le cu ce îți place: cu fructe, cu sirop, cu frișcă sau cu gem, tu decizi.

Poftă bună!