MENIU

Povestea neștiută a românului care s-a confruntat cu Schumacher şi a lucrat pentru BMW

Andrei Bellu este românul care a contribuit la dezvoltarea primului BMW M3
Andrei Bellu este românul care a contribuit la dezvoltarea primului BMW M3

Şi-a început cariera la Dacia şi s-a pensionat la BMW. Se numeşte Andrei Bellu şi este românul care a contribuit la dezvoltarea primului BMW M3 şi la introducerea ABS-ului la Le Mans, scrie automarket.ro.

Uzina Dacia i-a servit lui Andrei Bellu drept rampă de lansare. Se întâmpla imediat după ce absolvise Facultatea de Mecanică, Secţia de Motoare. La Dacia însă, a trebuit să se ocupe de prototipuri şi suspensiile lor. „Ăsta a fost şi norocul meu. Mi-a lărgit orizonturile.”, susţine Bellu, convins că aici începe cariera sa de succes. Era anul 1971 şi tânărul Andrei începea să lucreze la suspensia şi amortizoarele vechiului Dacia 1300, nutrind la un loc liber în echipa de motoare. Aşteptarea a fost zadarnică şi acum, la peste 60 de ani, Bellu recunoaşte că singurele motoare pe care le-a făcut au fost cele de pe maşinile sale de curse.

Cum s-a angajat la BMW

Andrei Bellu îşi începe cariera germană cu un CV trimis celor de la Volkswagen, Mercedes şi BMW. Ar fi putut să ajungă la Mercedes, unde se dorea construirea unui 190 pentru raliu, destinat a ajunge în mâinile lui Walter Rohl. Programul a fost însă abandonat pentru că maşina nu ar fi avut nici o şansă.

Confruntarea cu Michael Schumacher

Inevitabil ajungem şi la Formula 1 şi la regretul românului că nu a reuşit să interacţioneze prea mult cu Marele Circ. Îl apreciază însă pe cel mai mare pilot al tuturor timpurilor, Michael Schumacher, faţă de care îşi exprimă susţinerea şi pe care îl caracterizează ca pe un om de geniu, cu o memorie senzaţională, un adevărat aparat de telemetrie uman.

După câteva secunde în care se pierde printre şirul anilor, românul îşi aduce aminte şi de un conflict personal pe care l-a avut cu Schumacher. Era prin 1989, într-o cursă de DTM. Pentru echipa condusă de Bellu alerga Johnny Ceccoto, un venezuelean născut din părinţi italieni. Conducea campionatul şi avea şansa să-l câştige, însă era ameninţat de pilotul Mercedes, Klaus Ludwig. Citeste mai mult...