MENIU

Povestea incredibilă a singurului copil de la Cernobîl născut în zona interzisă 

Mariyka s-a născut în zona contaminată deoarece părinţii ei au refuzat să se mute.

Tânăra este singurul copil născut în zona poluată din Cernobîl după cumplita explozie din 1986. 

Când s-a născut, în 1999, autorităţile ucrainiene au încercat să ascundă „ruşinea” - copilul născut într-o familie de muncitori care locuiau ilegal la 30 de kilometri de Cernobîl.

Părinţii tinerei au refuzat să se mute deoarece autorităţile nu le-au oferit o casă alternativă. În schimb, au fost acuzaţi că îşi omoară fiica şi o abuzează. Se pare că a fost hrănită cu lapte provenit de la vaci care se hrăneau cu iarbă din zona iradiată.

De-a lungul timpului, mama ei, Lydia Sovenko, a fost nevoită să se confrunte şi să nege foarte multe zvonuri legate de fiica ei. 

„Dacă oamenii cred că e mutant sau că are două capete, greşesc foarte mult. Este un copil absolut minunat şi sănătos din ceea ce putem observa noi”, a declarat mama tinerei, într-un interviu.

„Chiar nu îi pasă că este unică fiind născută în Cernobîl”, povesteşte un prieten despre Mariyka. 

„De fapt, ştiind că e singurul copil născut aici după explozie, şi crescând în Cernobîl, sunt lucruri mai degrabă dureroase pentru ea. Le vede drept un stigmat”, a continuat acesta.

„Oamenii de aici cred că Mariyka este un simbol al renaşterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu pe care îl interpretează drept o binecuvântare că trăiesc aici şi că viaţa revine în aceste locuri”, a povestit Lydia.