MENIU

Planeta din sistemul nostru solar care ascunde un mister deosebit. Ce se întâmplă cu Uranus?

Se pare că planeta Uranus încă continuă să-i surprindă pe cercetători, care încearcă să-i elucideze misterele. De curând aceștia au descoperit un câmp magnetic neobișnuit. Care este explicația?

Uranus, planeta rece și gazoasă care orbitează Soarele ar avea un câmp magnetic, care în mod bizar se aprinde și se stinge constant. Aceste câmpuri magnetice au rolul de a proteja planeta împotriva radiațiilor solare sau a vânturilor solare, așa cum mai sunt numite.

Însă, spre deosebire de Pământ, unde magnetosfera se aliniază destul de aproape de axa de rotație a planetei, iar liniile câmpului magnetic răsar de la Polul Nord și Sud, pe Uranus magnetosfera este mult mai haotică.

Mai exact, pe planeta Uranus, magnosfera are o înclinație a axei de 98 de grade, iar câmpul magnetic prezintă o ciudățenie, deoarece este înclinat la 60 de grade față de axa de rotație.

Uranus are un câmp magnetic neobișnuit

În acest sens, cercetătorii Xia Cao şi Carol Paty din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia au publicat un model al Uranusului în care magnetosfera planetei prezintă un comportament straniu - aceasta se deschide pentru a permite pătrunderea vânturilor solare. Fenomenul are loc zilnic odată la 17 ore.

„De fiecare dată când planeta se rotește, acest câmp magnetic se răstoarnă și se deschide și închide periodic, în timp ce liniile câmpului magnetic se deconectează și se reconectează", au declarat cercetătorii de la Georgia Institute of Technology. „Se pare că magnetosfera lui Uranus se deschide și se închide zilnic".

Mai exact, atunci când magnetosfera se deschide, particulele solare au posibilitatea de a bombarda planeta, însă atunci când câmpul magnetic se reconectează, acest scut natural continuă să blocheze vânturile solare.

Cercetătorii spun că acest proces ar putea avea legătură cu aurorele de pe Uranus și mai spun că odată elucidat acest mister se poate discuta și despre posibilitatea acestei planete de a găzdui viața.

Sursa

Mai multe articole despre:
planetă Univers Uranus