MENIU

Obicei INEDIT de Sfântul Valentin în Japonia. Bărbații sunt cei care au de câștigat

Bărbații japonezi primesc ciocolată de Sfântul Valentin

ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR. De Sfântul Valentin, florăriile fac faţă cu greu cererii mari de flori pentru soţii şi iubite. În Japonia însă sunt luaţi cu asalt producătorii de ciocolată, dar nu femeile primesc tablete şi cutii cu bomboane, ci... bărbaţii, relatează AFP.

ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR. Toţi bărbaţii au dreptul să primească ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor: în primul rând soţii şi iubiţii, dar şi şefii sau colegii. Va trebui ca ei să facă acelaşi lucru după o lună, cu ocazia 'Zilei Albe'. 

Aşa cum unele femei apreciază dragostea după mărimea buchetului de flori, bărbaţii japonezi evaluează sentimentele faţă de ei în funcţie de raritatea, preţul sau originalitatea produselor de ciocolată primite de Sfântul Valentin. 

ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR. În orice caz, Ziua Îndrăgostiţilor este un mare succes de piaţă. 'Vânzările din luna februarie reprezintă practic jumătate din cifra noastră anuală aferentă ciocolatei', a declarat AFP Takayuki Miyai, director comercial al magazinului Takashimaya. El recunoaşte că anul trecut nu a fost foarte bun din cauză că oamenii erau încă deprimaţi după devastatorul tsunami din martie 2011 (soldat cu aproape 19.000 de morţi şi dispăruţi), însă acest an se anunţă mult mai promiţător. 

Ciocolata este o afacere foarte rentabilă în Japonia, prima piaţă asiatică, cu venituri de 8,5 miliarde de euro în 2012, potrivit firmei de audit KPMG. Arhipelagul nipon deţine o poziţie bună şi pe piaţa mondială, estimată de KPMG la circa 100 miliarde de dolari (74,5 miliarde de euro), dominată încă de Europa occidentală, dar pe care apar noi gurmanzi asiatici precum China (+9% pe an) şi India (+15%). 

ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR. Ciocolata oferită de Sfântul Valentin a apărut la sfârşitul anilor 1950, când ţara îşi revenea de pe urma înfrângerii din al Doilea Război Mondial. În timp ce în alte părţi îndrăgostiţii visau la parfumuri şi bijuterii, ciocolata, cunoscută pentru capacităţile ei euforizante, s-a impus în Japonia ca limbaj al dragostei. 

La 20 de ani după ce ziua ciocolatei se impusese, japonezii au inventat 'Ziua Albă', când bărbaţii trebuie să ofere iubitelor ceva neapărat alb.