MENIU

NOUL COD RUTIER: Permis pentru categoria A de la 24 de ani. Vezi şi alte modificări IMPORTANTE

NOUL COD RUTIER: Permis pentru categoria A de la 24 de ani. Vezi şi alte modificări IMPORTANTE

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare sămbătă, 19 ianuarie 2013. Acesta aduce amenzi mai mari, permise în format nou, sancţiuni pentru biciclişti şi alte reglementări noi, scrie automarket.ro.

De la  data de 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

  • 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
  • 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
  • 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
  • 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
  • 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.
Permisul pentru categoria A se va putea obţine de la 24 de ani


Numărul mare de accidente produse de tinerii care conduceau motociclete puternice în primul an de la obţinerea permisului de conducere a atras atenţia poliţiştilor, care au impus o reglementare mai strictă privind obţinerea categoriei A.

Candidatul trebuie să aibă minimum 24 de ani împliniţi, vechea vârstă minimă fiind de 21 de ani. Categoriile vor fi următoarele:

...

Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI

...


CATEGORIA AM pentru Mopede, minim 16 ani împliniţi.

CATEGORIA A1 pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW, minim 16 ani împliniţi.

Subcategoriile de permis au devenit categorii

Subcategoriile A1, B1, C1,C1E,D1 şi D1E au devenit categorii în toată regula. Spre deosebire de alte modificări ale legislaţiei, în cazul de faţă vorbim doar despre o schimbare a denumirii, urmând să fie folosit termenul de "categorie" în loc de "subcategorie", pe când numele fiecărei categorii rămâne neschimbat. Citeşte mai mult...