MENIU

Misterul de pe cer: cum se formează fulgerele și ce importanță au avut în trecut

Oamenii de știință au o nouă teorie asupra modului în care se formează fulgerele. Ei cred că toate fulgerele pe care le vezi tu pe Pământ au de fapt o rădăcină în spațiu. Află cum se formează fulgerele. Cercetătorii, nu au reușit încă să-și dea seama ce anume declanșează fulgerele în timpul furtunilor. Însă, ceea ce este și mai surprinzător este că sute de studii arată faptul că câmpurile electrice din norii de furtună au doar aproximativ o zecime din puterea necesară pentru a declanşa un fulger.

„Fulgerele ar putea fi iniţiate de raze cosmice, din spaţiu. Aceste particule lovesc Pământul cu niveluri uriaşe de energie, depăşind chiar şi cele mai puternice acceleratoare de particule de pe Terra", sugera acum mai bine de 20 de ani, fizicianul Alex Gurevich de la Academia Rusă de Ştiinţe.

Formarea fulgerelor conform unei noi teorii

Cu toții suntem fascinați sau înfricoșați fulgere, însă cu siguranță am urmărit măcar o dată artificiile uriașe, haotice și roșii care se întind pe mari porțiuni din cer în timpul furtunilor. Însă, te-ai întrebat vreodată ce e cu aceste fulgere? De ce apar?

Ei bine, Gurevich şi colegul său Anatoly Karashtin de la Radiophysical Research Institute din Nizhny Novgorod, au încercat să demonstreze că razele cosmice sunt implicate în procesul de inițiere a fulgerelor.

În acest sens, cei doi cercetători au analizat impulsurile radio de la aproape 3.800 fulgere detectate în Rusia şi Kazakhstan. Astfel au descoperit că natura acestor impulsuri sugerează că ele ar putea fi create de electronii pe care oamenii de ştiinţă se aşteaptă să îi găsească în avalanşă de electroni creată de razele cosmice.

În plus, cercetătorii au mai descoperit un lucru fascinant despre fulgere. Planeta noastră se afla în mod constant sub electricitate: în medie, fulgerele lovesc suprafața
Pământului de 44 ori pe secundă, lăsând în urmă coloane de nisip și sol topite, denumite fulgerite.

Ei bine, se pare că aceste depozite conțin în cantități mari forme rare de fosfor ce ar fi putut avea un rol crucial în pornirea vieții cu miliarde de ani în urmă.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă fulgere