MENIU

Meniu complet pentru prima săptămână din Postul Crăciunului. Două feluri plus desert

Este prima săptămână din Postului Nașterii Domnului. Până la 24 decembrie, creştinii ortodocşi vor ţine post. Pe parcursul acestui post vor fi mai multe zile cu dezlegare la pește, acesta fiind și motivul pentru care acest post este considerat unul ușor. Ca să nu stai prea mult în bucătărie, îţi sugerăm trei reţete rapide, cu produse de sezon.

Musaca de vinete

Ingrediente: 3 vinete, 5-6 roşii, o cutie de ciuperci, cimbru; umplutura: o pungă de soia granulată, 3-4 cepe, ulei de măsline, un pliculeţ cu amestec de mirodenii, sare.

Mod de preparare: Vinetele se spală şi se taie felii de 1-2 cm. Se pun într-un bol, se sărează şi se dau deoparte. Umplutura: soia se pune la fiert conform indicaţiilor, în apă cu sare. Apoi, se scurge bine de apă. Ceapa se taie cubuleţe şi se căleşte cu 2-3 linguri de ulei. Se adaugă soia şi mirodeniile. Se mai lasă maximum 5 minute pe foc. Se scurg vinetele şi se pun la rumenit, într- o tigaie antiaderentă, câteva minute. Apoi, într-un vas termorezistent uns cu ulei se aşază în straturi: vinete, umplutură, felii de roşii, ciuperci, până se termină ingredientele. Deasupra trebuie să rămână vinetele, peste care se presară cimbru. Preparatul se bagă la cuptor 30 de minute. Se ornează cu busuioc.

Supă-cremă de conopidă


Ingrediente: 1 kg conopidă, o ceapă, 4 căţei de usturoi, o cană lapte de soia, o cană de supă de legume, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper alb, pătrunjel.

Mod de preparare: Se pune conopida, spălată şi desfăcută în bucheţele, în apă cu sare clocotită, 5 minute. După aceea se scurge şi se lasă deoparte. Se călesc ceapa şi usturoiul, în ulei, la foc mic, până se auresc. Conopida se adaugă peste ceapă şi se sotează 10 minute. Apoi se adaugă supa şi se lasă la fiert încă 10 minute. După care se mixează. Se toarnă laptele de soia peste crema de conopidă. Se mai pune pe foc să dea în câteva clocote. Se drege cu sare şi piper. Se serveşte cu pătrunjel deasupra.


Prăjitură cu caise

Ingrediente: Două căni de făină, o cană de zahăr, 100 ml ulei, două linguriţe praf de copt, 300 ml apă, esenţă de vanilie, 500 g de caise, zahăr pudră.

Mod de preparare: Făina, zahărul, uleiul, apa, esenţa de vanilie şi praful de copt se amestecă cu mixerul până se obţine o compoziţie omogenă. Caisele se spală şi se curăţă de sâmburi. Aluatul obţinut se toarnă într-o formă de copt tapetată cu hârtie. Peste el se presără fructele uniform. Se bagă tava la cuptor şi se lăsă circa 30 de minute, la foc mediu. După ce s-a copt, se presară cu zahăr pudră.

Mai mult AICI

Mai multe articole despre:
Postul Crăciunului meniu post