MENIU

Mașina incredibilă din anii '80: n-avea volan și te simțeai ca în avion când conduceai

Industria auto a cunoscut numeroase creații nebune, dar dintre toate s-a remarcat un model din anii '80. Încă de la început îți dai seama că-i lipsește o componentă vitală: volanul. Azi, niciun producător de automobile nu are de gând să înlocuiască volanul clasic cu un joystick similar manșei de la avioanele de luptă, dar pe atunci, se pare, totul era permis și toată lumea spera la o revoluție. 

Saab a creat în anii '80 o mașină avangardistă. A și anticipat viitorul cumva. Mașina avea o manșă în loc de volan, se numea Saab 9000 și proiectul a ținut câțiva ani, din 1987 până în 1995.

Odată ce te urcai la bord, observai că lipsea volanul. Manșa nu era poziționată cum ar fi fost intuitiv, adică pe aceeași poziție unde este volanul. Joystick-ul era așezat mai jos, în partea dreaptă, aproape la fel ca un schimbător de viteze, dar era o dispunere confortabilă, poate chiar mai bună decât a unui volan tradițional.

Cât de inovatoare era mașina Saab?

Inginerii Saab au ajuns să experimenteze controlul cu manșa într-un moment în care încercau să descopere funcțiile de conducere asistată. Manșa ar fi trebuit să ofere un control mai bun al direcției și mai multă relaxare pentru șofer în timpul condusului.

Testele au confirmat că Saab 9000 avea mari șanse să revoluționeze lumea auto, dar proiectul a fost abandonat. Manșa ar fi fost un bun început pentru dezvoltarea tehnologiei pentru vehiculele autonome care, evident, n-ar trebui să aibă volan.

Ce s-a construit atunci era un prototip și nu era perfect. Motivul pentru care ar fi fost abandonat ar fi fost problemele tehnice.

Sunt însă voci critice care spun că proiectul a fost destinat eșecului chiar de la început. Asta n-a împiedicat celebra companie suedeză să-și modernizeze automobilele. Nu întâmplător, autoturismele Saab sunt relativ exclusiviste prin România și alte țări. 

Sursa

Mai multe articole despre:
maşini auto SAAB