MENIU

La ce e bună apa de orez. Care sunt cele 7 întrebuințări mai puțin obișnuite ale acesteia

7 utilizari mai puțin cunoscute pentru apa de orez. Foto/Profimedia

Plină de nutrienți și compuși esențiali,  apă de orez a fost folosită de secole în culturile asiatice în diverse scopuri de sănătate și frumusețe.

1. Sănătatea digestivă

Conform studiului din 2021 publicat de Institutul Național de Sănătate, apă de orez conține amidon, care este cunoscut pentru proprietățile sale calmante ce pot ajută la ameliorarea problemelor digestive. Dacă te confrunți cu diaree, încearcă să consumi un pahar mic de apă de orez diluată. Amidonul acționează că un agent de legare, ajutând la ameliorarea disconfortului și stabilizând mediul intestinal.

2. Rehidratare

După un episod de boală sau o activitate fizică intensă, este esențial să te hidratezi corespunzător. Lichidul în care a fiert orezul oferă un echilibru natural de electroliți, ceea ce îl face o alegere ideală pentru rehidratare. Lichidul ajută la refacerea fluidelor și mineralelor pierdute, prevenind deshidratarea și oboseală.

3. Îngrijirea pielii

Apă de orez este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți care pot face minuni pentru pielea ta. A fost folosită că tratament tradițional de înfrumusețare în multe țări asiatice pentru a obține o piele impecabilă și radiantă. O poți folosi că tonic, tamponând-o ușor pe față cu un tampon de bumbac sau o poți folosi că o baie de înmuiere liniștitoare pentru a ameliora afecțiunile pielii, cum ar fi eczemă sau arsurile solare.

4. Îngrijirea părului

Poate îmbunătăți rezistență și aspectul părului. Aminoacizii prezenți în apă de orez ajută la repararea foliculilor de par deteriorați și reduc ruperea părului. După șamponare, clătește părul apă de orez pentru a promova strălucirea și sănătatea generală a părului. Pentru beneficii suplimentare, poți folosi și apă de orez fermentată, deoarece îmbunătățește concentrația de nutrienți și îi sporește proprietățile nutritive.

5. Sprijin imunitar

Un studiu din 2022 publicat de Institutul Național de Sănătate afirmă că apă de orez conține vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina B, fier, zinc și magneziu, care susțin funcția sistemului imunitar. Consumul regulat de apă de orez poate ajută la fortificarea apărării organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

6. Ameliorarea crampelor menstruale

Un studiu publicat de Institutul Național de Sănătate consideră că, pentru femeile care se confruntă cu crampe menstruale, apă de orez poate fi un remediu natural. Proprietățile relaxante pot ajută la calmarea contracțiilor musculare și la reducerea durerii din timpul menstruației. Bea o ceașcă de apă caldă de orez atunci când simți disconfort.

 

7. Gestionarea greutății

Dacă vrei să pierzi câteva kilograme în plus, apă de orez te poate ajută. Este săracă în calorii și poate servi că o alternativă sănătoasă la băuturile zaharoase. Consumul de apă de orez te ajută să te simți sătulă pentru mai mult timp, reducând tentația de a lua gustări între mese. Adaugă scorțișoară pentru un gust mai bun și mai multă eficientă. Poți prepară Horchata, o băutură cu orez și scorțișoară delicioasă și răcoritoare.

SURSA