MENIU

Harta pe care ai învățat-o la școală e falsă! Cât de mari sunt, de fapt, țările lumii?

Pe vremea în care făceai geografie la școală, niciun profesor nu a explicat de ce arată hărțile așa cum le vezi și azi. De exemplu, Pământul e rotund, dar harta e plată. Tocmai de aici vine eroarea și în toate școlile din lume e predată aceeași hartă. Ceea ce nu-i o problemă până când îți dai seama că țările sunt mai mari sau mai mici decât sunt afișate pe harta asta universală.

Poate că azi nu prea mai folosești hărțile din atlasele tipărite. Pe Google Maps afli imediat locația pe care o cauți și nu te interesează detaliile geografice. Totuși, modul în care sunt create hărțile încă e defectuos.

Cea mai cunoscută și mai folosită hartă a lumii este greșită și te face să vezi lumea în mod eronat. Poate nu ți-ai dat seama până acum, dar ea este folosită și la școală, la orele de geografie și n-ar trebui să crezi tot ceea ce vezi.

De exemplu, când te uiți la o hartă Mercator (adică cea din școală), ai să vezi că Groenlanda este aproape de aceeași mărime cu Africa. În realitate, Groenlanda este abia cât suprafața statului Algeria. Și asta e prima diferență semnificativă.

De asemenea, Alaska pare chiar mai mare decât Brazilia. În realitate, cel mai nordic stat american ar ocupa doar o cincime din suprafața Braziliei. Aceste distorsiuni se produc din cauza formei de geoid a Pământului și a modului de „desfacere" a suprafeței, așa cum l-a gândit cândva Mercator.

Există însă așa-numiții Indicatori ai lui Tissot, care îți arată cât de mult distorsionează suprafața terestră un anumit tip de proiecție cartografică. Metoda lui Tissot presupune aplicarea imaginară sau digitală a unor cercuri de mărimi egale, unul lângă altul, în linie concentrică, pe întreaga suprafață a Pământului.

Atunci când „desfaci" suprafața prin metoda lui Mercator, ai să vezi cât de mult distorsionează realitatea.

Mai multe articole despre:
educaţie geografie hartă