MENIU

Furtul de date de pe Instagram care a lăsat cu ochii în soare o parte anume din utilizatori

Influencerii de pe Instagram au milioane de urmăritori și expun online, pentru publicul larg, foarte multe detalii din viața lor privată. De această dată totuși, au ajuns pe internet mai multe informații personale decât și-ar fi dorit aceștia.

Informații de contact a milioane de conturi de Instagram a ajuns online într-o bază de date masivă. Aceste conturi aparțineau unor influenceri, celebrități sau pagini de brand-uri de pe platformă. Toate informațiile au fost la liber pe internet și puteau fi accesate de oricine, pentru că baza de date era protejată de vreo parolă.

Hackerii au furat mai multe date despre aceștia de pe Instagram. Pe de-o parte, datele expuse în baza de date erau deja disponibile pentru toată lumea pe Instagram. Printre acestea se numărau poza de profil, descrierea sau numărul de utilizatori. Pe de altă parte, baza de date conținea și informații de contact private, precum adresa de mail și numărul de telefon personal al utilizatorului. Vinovată pentru această scurgere de date a fost găsită Chtrbox, o firmă care se ocupă cu social media marketing și plătește influencerii să posteze conținut sponsorizat pe profilurile lor.

Baza de date conținea, în același timp, și calcule cu privire la valoarea fiecărui cont de Instagram. Calculul era făcut în funcție de numărul de urmăritori, like-uri și alte instrumente asemănătoare de măsurare a popularității pe platformă. Publicația Techcrunch a contactat mai multe persoane de pe listă, la numerele de telefon găsite chiar în baza de date. Doi dintre influenceri au răspuns și au confirmat că și adresa de mail de pe internet chiar le aparținea.

Instagram a avut probleme legate de scurgeri de date și în trecut. Acum doi ani, hackerii au putut să obțină adrese de mail și numere de telefon a șase milioane de conturi de Instagram. Cei de la Facebook investighează dacă datele provin cu adevărat de pe rețeaua sa de socializare. În momentul de față, lista nu mai este disponibilă online.

Sursa

Mai multe articole despre:
internet online date social media instagram