MENIU

FRESH-REFRESH. Beneficiile ascunse ale pătrunjelului

PĂTRUNJELUL, beneficii spectaculoase pentru sănătate

Patrunjelul e iarba care nu lipseste niciodata din mancarurile romanilor. Si pe buna dreptate! Nu doar ca firele de patrunjel dau o aroma placuta dar au si numeroase beneficii asupra sanatatii.

Cu totii avem in minte imaginea castigatorilor Jocurilor Olimpice din antichitate purtand pe cap o cununa de lauri. Numai ca imaginatia colectiva ne cam joaca feste in acest caz. Putini stiu ca olimpicii antici erau incununati cu patrunjel. Nu radeti, patrunjelul, iarba modesta fara de care nicio ciorba sau tocanita nu are gust, era in antichitate iarba fortei si a virtutii.

Nu greseau vechii greci. Patrunjelul este plin de vitamine si minerale. Patrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofila, calciu si mai multa vitamina C decat citricele, dar si multe alte substante nutritive esentiale. Betacarotenul contribuie la asimilarea proteinelor. Acest nutrient aduce multiple beneficii ficatului si protejeaza plamanii si colonul. Betacarotenul este transformat de organism in vitamina A, un nutrient important pentru un sistem imunitar puternic.

Patrunjelul este bogat in clorofila, care are capacitatea de a purifica si de a inhiba raspandirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme. Clorofila din aceasta planta are calitati antibacteriene. Patrunjelul mai este una dintre putinele surse naturale de acid alfa-linolenic, un acid gras esential. Fluorul se intalneste in abundenta in patrunjel, deci cine consuma patrunjel va avea nu doar o respiratie proaspata ci si dinti sanatosi.

100 de grame de patrunjelul contin 5.5 mg de acid folic, un nutrient important pentru o inima sanatoasa. O jumatate de ceasca de patrunjel proaspat sau o lingura de patrunjel uscat ne ofera si necesarul zilnic de fier.

Patrunjelul mai are o calitate incredibila: este foarte bogat in vitamina K, vitamina oaselor sanatoase, iar cantitatea de vitamina K se dubleaza daca planta este gatita. Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat orice alta leguma: 100 grame cotin 166 mg vitamina C, de trei ori mai mult decat portocalele.  Avem deci toate motivele sa consumam macar cateva fire de patrunjel la fiecare masa!

Mai multe articole despre:
vitamine beneficii pătrunjel fresh-refresh