MENIU

FRESH-REFRESH. Sucurile LIGHT

FRESH-REFRESH. Sucurile LIGHT

Evitaţi alimentele care îngraşă, iar în restul timpului consumaţi doar batoane de slăbit şi băuturi carbogazoase light dar tot nu pierdeţi în greutate? Oamenii de ştiinţă susţin ideea conform căreia industria de slăbit, extraordinar de dezvoltată la nivel mondial, nu ne ajută deloc, ba chiar ne poate pricopsi cu alte kilograme în plus, iar sucurile light nu sunt deloc bune pentru siluetă! Termenul „light“ ­e speculat la maximum de firmele de băuturi răcoritoare. Nu înseamnă că dacă vom consuma produse de acest gen la discreţie nu ne vom îngrăşa.

Rezultatele studiilor arată exact contrariul: deşi sunt recomandate în dietă, produsele light pot aduce kilograme în plus. Deseori, un iaurt cu 0% grăsimi are adaos mai mare de zahăr. În alimentele de acest gen, zahărul e înlocuit cu îndulcitori artificiali, precum aspartamul (E 951), iar grăsimile animale sunt înlocuite cu cele artificiale cu 0% calorii.

În cazul sucurilor fără calorii, lucrurile stau altfel. Când suntem la dietă, consumăm numai băuturi light şi ne întrebăm de ce nu dăm niciun gram jos. Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue vin cu explicaţia. „Gustul alertează corect corpul, care se aşteaptă să primească mai multe calorii, dar când aceste calorii sunt absente, sistemul devine ineficient. Alimente care doar imită gustul, dar nu oferă şi caloriile implicite, perturbă, în cele din urmă, organismul“.

Din moment ce în corp nu se instalează senzaţia de saţietate, dată de calorii, şi nici nu se activează procesul de ardere a lor, tindem să mâncăm sau să bem mai mult. Sucurile light au zaharină, aspartam sau chiar sucraloză (E 955, de 600 mai dulce decât zahărul). Iar aroma lor e dată de potenţiatorii de aromă, de caramel, de E 150 - un colorant artificial, care conferă culoarea brună) sau de cafeină.

Mai multe articole despre:
sănătate zahăr calorii sucuri light fresh refresh