MENIU

FRESH REFRESH. Efectul nebănuit al consumului de orez

Romanilor le place sa consume pilaf, o stim cu totii. Specialistii in nutritie ne atrag insa, atentia sa nu asociem acestor mese si paine deoarece riscam sa aducem un aport prea mare de carbohidrati. Orezul ingrasa oricum mult mai putin decat painea!

Oamenii moderni sunt tot mai interesaţi să consume orez! Studiile arată o creştere de 40% a introducerii acestei cereale în meniul familiilor de peste tot în lume, în numai 20 de ani. Explicabil!

Orezul este ieftin, uşor de preparat şi de găsit oriunde pe glob! Această cereală este bogată în minerale esenţiale, vitamine şi fibre. Din fericire, orezul este sărac la hidraţi de carbon, ceea ce îl face perfect pentru meniurile sănătoase. Asta dacă nu îl combinăm cu pâine!

Orezul nefiert are 70% hidraţi de carbon la 100 de grame. Prin fierbere orezul îşi măreşte volumul de trei ori, dar scade în hidraţi de carbon până la 20%. Cu mult mai puţin faţă de pâine, care are 50 la sută hidraţi de carbon.

Combinarea a două produse care conţin aceast macronutrient poate dăuna în timp sănătăţii. Nu este bine deci, să mâncăm pâine cu orez, dar nici cartof cu pâine sau spaghete cu pâine, tot din cauza aportului de hidraţi de carbon. Pe zi un adult trebuie să consume în jur de 250 de grame de hidraţi de carbon.

Procentul variază în funcţie de activitatea fizică depusă, de sex sau de înălţimea persoanei respective. Dacă vă întrebaţi care este mai bun: orezul alb sau brun, specialiştii ne îndrumă spre a doua variantă. Orezul brun vine cu un supliment de fibre, nu conţine gluten şi poate preveni sindromul colonului iritabil sau constipaţia.

Mai multe articole despre:
orez beneficii fresh refresh