MENIU

Fetele care au frate geamăn vor avea o viață mai grea. Explicația cercetătorilor

Nimeni nu a spus că e ușor să ai un frate, însă pentru fetele care au împărțit același uter cu un frate geamăn lucrurile pot fi și mai dificile, potrivit oamenilor de știință. La ce pericole sunt mai predispuse fetele care au un geamăn?

Potrivit celui mai amplu studiu de acest gen, femeile au împărțit pântecul mamei cu un frate geamăn, au șanse cu 15,2% mai mici să termine liceul și cu 1,7% mai mici să termine facultatea când cresc, spre deosebire de cele care o soră geamănă, scrie Playtech.

Iar lucrurile nu se opresc aici, conform cercetătorilor aceste fete vor întâmpina dificultăți și când va veni vremea să se căsătorească, deoarece șansele lor sunt mai mici cu 11,7% .

„De asemenea, capacitatea lor de a câștiga salarii mari este mai mică cu 8,6%, cea de a găsi un loc de muncă e mai mică cu 3,2%, iar ratele de naștere cu 5,8% mai puțini copii decât fetele care au împărțit pântecul cu o soră geamănă”, potrivit cercetătorilor.

Ce demonstrează studiul

Studiul a avut la bază datele perechilor de gemeni născute în Norvegia între 1967 și 1978 (în total fiind 728.824 de perechi), fiind luați în considerare și diferiți parametri, precum luna și anul nașterii, educația și vârsta mamelor și greutatea copiilor la naștere.

„Nimeni nu a putut să studieze cum frații gemeni își afectează surorile gemene la o scară atât de largă. Acesta este primul studiu care a urmărit oamenii pentru mai mult de 30 de ani, de la naștere și pe parcursul copilăriei și a vieții de adult, pentru a arăta că a fi expus în uter la un frate geamăn influențează sănătatea surorilor gemene, inclusiv terminarea școlii, salariliile și ratele de fertilitate”, a declarat economistul Krzysztof Karbownik, de la Northwestern University.

Descoperirile cercetătorilor sunt o dovadă destul de puternică pentru ipoteza conform căreia împărțirea pântecului cu un frate geamăn poate avea efecte negative asupra sănătății fetelor.

Mai multe articole despre:
gemeni studiu oameni cercetători