MENIU

Experiment fără precedent: cum ar fi să gătești la Polul Sud?

Un cercetator din Antarctica, de la Polul Sud, a încercat să gătească la minus 70 de grade Celsius. Experimentul a fost mai amuzant decât ai crede. Ai văzut vreodată cum plutește o lingură plină cu miere deasupra unei felii de pâine? Iată ce se întâmplă cu mâncarea când încerci să gătești la asemenea temperaturi. Și da, mai extrem de atât nu se poate, dată fiind clima Pământului. 

Cyprien Verseux este un biolog care a vrut să ne arate ce presupune viața într-unul din cele mai izolate și friguroase locuri de pe Pământ. În acest sens el a încercat să gătească mai multe feluri de mâncare afară, în gerul crunt din Antartica. El ține și un blog și postează pe Twitter toate experimente amuzante pe care le face acolo.

Cum e viața în cel mai friguros loc de pe Pământ

Cercetătorul Cyprien Verseux lucrează la Stația Concordia din Antarctica, unul dintre cele mai reci și izolate locuri din lume. Temperatura poate ajunge acolo și până la -80 de grade.

„Nouă luni pe an, în timpul iernii, nu poți pleca sau ajunge acolo. Este atât de frig încât vehiculele nu pot veni și pleca. În prezent suntem 13 oameni: tehnicieni, oameni de știință, un bucătar și un doctor", a explicat Cyprien.

Lipsa de oxigen și peisajul gol îi face pe oamenii de știință să aibă senzația că locuiesc pe altă planetă. „Este cea mai rece zonă de pe Pământ, cu temperaturi sub 80 de grade Celsius. Am văzut Soarele din nou în august după trei luni în care nici măcar nu a traversat orizontul. Aerul este extrem de uscat și nu conține prea mult oxigen", a mai zis Cyprien.

Cyprien și colegii săi fac studii care ne ajută să înțelegem mai bine schimbarea climei, modul în care corpul uman se comportă la temperaturi extreme, dar și cum ar putea exista viață pe alte planete, în condiții similare de mediu.

Mai multe articole despre:
null