MENIU

De ce vorbesc papagalii? Cea mai mare dilemă, rezolvată de specialiști!

Ştiai că păsările sunt singurele animale, cu excepţia omului, care pot reproduce limbajul uman? Unele zburătoare, precum ciorile, corbii sau păsările colibri pot copia sunetele pe care le aud în mediul lor de viaţă, însă, de departe, cei mai buni imitatori sunt papagalii. Dar papagalii au ceva cu totul special, motiv pentru care îi poți învăța să pronunțe diverse cuvinte, dacă ai nimerit specia potrivită. 

Ca să înțelegi de ce pot papagalii să vorbească, trebuie să știi că ei învață prin sunete - înțeleg sunetele după ce le aud și repetă.

„Fiecare pasăre care învață prin sunete are în creier o parte dedicată strict acestui lucru, denumită sistemul de cântec. Acest sistem are două straturi în cazul papagalilor – unul intern, specific tuturor păsărilor ce învață prin sunete, și altul extern, specific strict papagalilor. Acesta din urmă este secretul lor", a explicat Erich Jarvis, neurolog la Duke University.

De ce pot papagalii să vorbească și maimuțele nu

Probabil că te-ai fi așteptat ca maimuțele să vorbească, pentru că știința ne-a demonstrat de foarte multe ori că maimuțele sunt cei mai apropiați strămoși ai oamenilor, nu papagalii. Cu toate acestea, papagalii sunt mai deștepți decât maimuțele dintr-un anumit punct de vedere, ei pot ține discursuri TED Talks, pot vorbi mai multe limbi și pot fii chiar foarte buni soliști.

„Dacă te întrebi de ce papagalii aleg să ne imite, răspunsul este simplu – vor să se integreze. Fie că vine vorba de integrarea într-un grup de păsări sau de oameni, ei vor să nu rămână pe dinafară. În sălbăticie, papagalii își folosesc abilitatea de imitare a sunetelor pentru a împărtăși informații importante cu restul cârdului și pentru a se integra în acesta", a explicat Irene Pepperberg, cercetătoare.

Papagalii sunt fiinţe sociale, ceea ce înseamnă că simt întotdeauna nevoia de a se afla în preajma semenilor lor. „O pasăre singură în sălbăticie este o pasăre moartă. Nu poate să se uite după mâncare și prădători în același timp", a mai spus Irene.

De aceea, un papagal care stă în casă cu tine va încerca să te imite, adică te va considera un membru din cârdul lui. Însă, în mod surprinzător, papagalii nu au capacitatea de a înțelege ce spun. În cel mai bun caz, în creierul lor se formează asocieri, dar nimic mai mult.

Astfel, dacă un papagal își întreabă străpânul ce face, nu înseamnă că este interesat cu adevărat, el imită doar felul în care stăpânul reacționează când cineva intră în cameră.

Sursa

Mai multe articole despre:
null