MENIU

De ce papagalii vorbesc, iar alte animale nu

Pe Pământ există multe ființe, dar doar două pot produce sunete umane - oamenii și păsările. Dacă te-ai întrebat vreodată cum de papagalii pot imita atât de bine ce spun oamenii, există o explicație științifică.

De regulă, papagalii învață prin sunete, ceea ce înseamnă că înțeleg sunetele după ce le aud și le repetă. Neurologul Erich Jarvis de la Duke University a condus un studiu în care a căutat să explice mai bine de ce ne imită papagalii atât de bine. Studiul a fost publicat în Plos One și îți arată că fiecare pasăre care învață prin sunete are în creier o parte dedicată acestei sarcini, ce poartă denumirea de sistem de cântec.

Sistemul de cântec are două straturi la papagali. Un strat este intern și este specific tuturor păsărilor care învață prin sunete, iar altul extern, specific exclusiv papagalilor. În stratul extern stă secretul, potrivit Audubon.

Totuși, de ce ne imită papagalii? Simplu, vor să se integreze. Nu contează dacă e vorba de integrare într-un grup de păsări sau unul de oameni, cert e că papagalii nu vor să rămână pe dinafară, potrivit Audubon. Când se află în sălbăticie, papagalii își folosesc abilitatea de a imita sunete pentru a împărtăși informații importante cu restul cârdului și pentru a se integra în acesta, după cum a explicat cercetătoarea Irene Pepperberg.

“O pasăre singură în sălbăticie este o pasăre moartă”, a spus cercetătoarea. “Nu poate să se uite după mâncare și prădători în același timp”.

Astfel, un papagal care locuiește cu niște oameni în casă va avea tendința de a-i imita pe aceștia (ca și cum ei ar fi membrii cârdului său). Bineînțeles, ei nu înțeleg ce spun. Uneori, în creierul lor se formează asocieri, dar niciodată mai mult de atât. Un exemplu ar fi un papagal care își întreabă stăpânul ce mai face de îndată ce intră în cameră - acest lucru nu înseamnă neapărat că este interesat de ce face omul, ci imită felul în care acesta reacționează când cineva intră în cameră.

Mai multe articole despre:
animale oameni papagali