MENIU

De ce nu era HOROSCOP în Epoca de Aur? Cum erau speriați românii cu "iraționalul"

Pionieri - Epoca de aur

Consultarea rubricii HOROSCOP a devenit pentru mulți o rutină în absența căreia ziua parcă nu începe cum trebuie. În perioada comunistă, însă, previziunile astrale erau interzise, iar în anii '80 regimul Ceaușescu și instituțiile de forță precum Securitatea și Miliția dezvoltaseră o obsesie față de "ocultism", domeniu în care-i includeau, de-a valma, pe masoni, pe yoghini, pe ghicitoare, dar și pe vorbitori de esperanto sau karatiști.

Dacă ar fi să ne ghidăm după capitolele dintr-o carte de educație în spiritul creațrii omului nou. „Pseudopredicţiile horoscopului" vin în contradicție cu „Structura psiho-morală a poporului român".

 

Mai mult, românilor li se dădeau și exemple despre cât de nocive pot fi astfel de credințe în lumea capitalistă și cum de la ele la NEOFASCISM era doar un pas. Studiu de caz, Franța, articol din publicația "Drapelul".

 

 

"29 la sută dintre bărbați și 49 la sută dintre femei cred în stele (pe baza horoscopului sau explicarea caracterului pe baza zodiacului) pentru descifrarea viitorului.

(...) Această cifră aparentă a iraționalului a existat și în trecut, dar mai puțin vizibil. Astăzi, i se face publicitate și, lucru de mirare, potrivit sondajului 55 la sută dintre tinerii de categoria de vîrstă 18—24 ani sînt adepții paranormalului.

 

O serie de membri ai unor partide politice sînt, de asemenea, adepți ai inexplicabilului. în frunte sesituează „Frontul național“— neofascist —, 50 la sută dintre membrii lui crezîndîn astrologie. Este logic, au declarat sociologii — deoarece membrii acestui partid au un nivel cultural foarte scăzut. “,  explica un articol din Drapelul Roșu.

Mai multe articole despre:
horoscop ceausescu comunism