MENIU

Cum faci ketchup american de casă, cu ingrediente românești. Rețeta care bate orice produs din comerț

Ne place sau nu, ketchup-ul a devenit un ingredient de bază pentru numeroase preparate, chiar și din bucătăria românească "tradițională". Iată și cum puteți prepara sosul acasă, iar rezultatele sunt incomparabil mai bune decât în cazul unui produs care folosește numeroase ingrediente chimice.

Următoarea rețetă este, probabil, cea mai apropiată variantă de cea folosită în Statele Unite pentru a obține constența densă și gustul dulceag-aromat.

Ingrediente:

- 4 kg roșii

- 1 kg ardei kapia (ardei gras roșu),

- 2 mere (200 g)

- 400 g ceapă

- 200 g țelină

- 2 căței de usturoi mari, zdrobiți

- 1 lingură sare

- 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat

- 1 linguriță cimbru

- 1/4 linguriță oregano

- 1 baton scorțișoară

- 4 cuișoare

- 1 vârf cuțit nucșoară

- 200 g zahăr

- 50 ml oțet simplu sau balsamic, și opțional 2 aspirine pisate.

Modul de preparare nu este deloc complicat
Alegeți roșii coapte, sănătoase și gustoase. Din cantitatea specificată, obțineți puțin peste 2 litri de ketchup. Într-o oală, puneți la fiert roșiile curățate de cotoare (și opțional, decojite), împreună cu țelina, ceapa tăiată în sferturi, merele decojite și tăiate felii, ardeii tăiați felii (după ce au fost curățați de cotoare și semințe) și usturoiul zdrobit, scrie BZI.

 

Lăsați să fiarbă până când țelina și ardeii devin moi (aproximativ 30 de minute). Luați de pe foc, lăsati să se răcească puțin, apoi pasați totul cu un blender. Treceți compoziția printr-o sită pentru a obține o pastă cât mai fină. Puneți din nou la foc sosul, adăugând zahărul, oțetul, și fierbeți timp de aproximativ 20 de minute. După acest interval, adăugati condimentele (sare, piper, cimbru, oregano, scorțișoară). După 10 minute, degustați și adăugati mirodenii în funcție de preferințe.

Fierbeți ketchup-ul până când capătă o consistență mai groasă. În funcție de soiul de roșii, fierberea poate dura între 2-3 ore. Amestecați la început din când în când, apoi continuu, pentru a preveni lipirea de fundul oalei. Cu câteva minute înainte de a scoate de pe foc, se poate adăuga aspirină pisată.

După ce ați luat de pe foc, turnați sosul în borcane sterilizate și încălzite. Adăugați un pic de ulei de măsline (pentru a preveni formarea mucegaiului) și sigilați.

 

 

 

Mai multe articole despre:
ketchup de casa reteta sos fripturi