MENIU

Cum ar putea fi oceanele arma secretă contra încălzirii globale

Încălzirea globală este unul dintre cele mai iminente pericole care amenință dispariția vieții de pe Terra. În acest sens, oamenii de știință au căutat tot mai multe metode prin care ar putea salva planeta. Se pare că cea utilă armă împotriva încălzii globale se află chiar în adâncurile oceanelor. Este vorba despre niște microbi care se află în Golful Californiei, la doi kilometri adâncime. Cum ne pot ajuta mai exact acești mictobi?

Ei bine, se pare că acești microbi au un apetit special pentru particulele poluante. Ei trăiesc la temperaturi de 200 de grade Celsius, într-o porțiune în care activitatea vulcanică din subteran încălzește mult temperaturile.

Microbii din oceane ar putea salva lumea

Cercetătorii au descoperit 55o de genomuri, din care 22 nu au mai fost văzute până acum. Însă, ceea ce este surprinzător este că aceste microorganiseme se hrănesc cu hidrocarburi, precum metanul și butanul, pentru a obține energie.

„Asta arată că adâncul oceanelor conține o biodiversitate imensă și neexplorată, iar organismele microscopice de acolo sunt capabile să degradeze uleiul și alte chimicale periculoase", a explicat liderul de cercetare Brett Baker, care este om de știință la University of Texas. „Sub rezervoarele imense de pe fundul oceanului de hidrocarburi gazoase – inclusiv metanul, propanul, butanul și altele – care există acum, acești microbi previn gazele cu efect de seră din a ajunge în atmosferă".

În plus, acești microbi din ocean ar putea fi mai eficienți decât am putea crede. Se pare că pe lângă faptul că previn gazele poluante să ajungă în atmosferă, ar putea curăța și poluarea deja existentă.

Însă, în acest sens, cercetătorii spun că e nevoie de mai multe cercetări și mai multe mostre pentru a înțelege în profunzime felul în care microbii operează și posibilitatea lor de a juca un rol în stoparea emisiilor de carbon.

„Momentan credem că acesta este probabil vârful ice-berg-ului în ceea ce privește diversitatea din Bazinul Guaymas", a subliniat Baker. „Astfel că facem mai multe secvențieri de ADN pentru a încerca să înțelegem cât de mulți microbi mai sunt. Această lucrare este doar primul nostru indiciu asupra a ce sunt aceste ființe și ce fac ele".

Sursa

Mai multe articole despre:
poluare oceane schimbare climatică