MENIU

Cum ar arăta lumea dacă pe Pământ nu ar mai fi oxigen pentru 5 secunde

Dacă am presupune că pentru cinci secunde n-ar mai exista oxigen pe Pământ, nimic din ce știi n-ar mai fi la fel.

Viața pe Pământ n-ar fi afectată în mod drastic dacă oxigenul ar dispărea pentru doar cinci secunde, iar apoi, ar reveni în aceeași cantitate.

O mulțime de viețuitoare pot trăi minute în șir fără să fie nevoite să respire. Chiar și anumiți oameni pot trăi fără probleme dacă nu inspiră oxigen timp de un minut sau mai mult. Cei mai mulți dintre noi nu rezistă mai mult de 30 de secunde fără să intre în panică.

Nu la fel se poate spune și despre ce este în jurul tău. Nu doar ființele au nevoie de oxigen ca să supraviețuiască. Aproape totul în jur interacționează, sub o formă sau alta, cu acest gaz.

Care ar fi efectele nefaste ale lipsei de oxigen, chiar și temporare, pe Pământ

Să luăm ca exemplu clădirile și alte structuri făcute din beton. Cimentul are nevoie de oxigen pentru a se întări. Fără el, betonul s-ar transforma înapoi în praf, în nisip și pietriș și toate megastructurile construite de om s-ar prăbuși. Cinci secunde ar fi cruciale și catastrofale și ar apărea, indirect, și victime.

Domurile, barajele artificiale, clădirile zgârie-nori, blocuri de locuințe, ar deveni instabile sau ar deveni una cu pământul.

Stratul de ozon ar înceta și el să mai existe fără oxigen, iar în lipsa acestuia, Pământul ar fi prăjit de radiațiile ultraviolete venite de la Soare. Toate ființele de pe planetă, regnul animal și vegetal ar fi afectate de aceste radiații. Dacă nu mori sufocat, cel mai probabil mori ars de Soare.

Schimbări ar apărea, totuși, și în corpul tău, mai exact, la nivelul urechii interne, care ar pierde 21% din presiune fără oxigen. Ar fi ca și cum cineva te-ar scufunda în ocean, doar cinci secunde, la o adâncime de 2.000 de metri. Timpul ar fi prea scurt pentru ca urechea să se adapteze și ai suferi un șoc.

De asemenea, nici mașinile cu motor cu combustie internă n-ar mai funcționa, pentru că au nevoie de oxigen ca să producă arderea internă cu scânteie.

Mai multe articole despre:
viaţă pământ oameni oxigen