MENIU

China ia o poziție radicală în fața americanilor: ce se va întâmpla cu Windows?

Statul chinez urmează să renunțe la Windows pentru computerele operate de armata chineză. În schimb, își va dezvolta propriul sistem de operare pentru aceste dispozitive. E a doua mișcare radicală în sensul acesta, după ce Coreea de Sud a anunțat că face asta. 

De ce vrea China să renunțe la Windows? Ei bine, chinezilor le-ar fi teamă de posibilele atacuri cibernetice ale americanilor. După cum au demonstrat, americanii sunt destul de pricepuți la hacking și se pot infiltra cam în orice dispozitiv, fie că pe acesta rulează Linux, OS sau Windows. Dezvoltarea unui sistem cu totul nou, care să aparțină doar ei, vine ca o măsură extra de securitate din partea Chinei.

Ce crede China că va reuși e să facă mult mai dificilă orice tentativă de spionaj din partea Statelor Unite. Mai ales că sistemul de operare Windows este dezvoltat de Microsoft, companie americană. Dar ideea nu e una nouă.

Coreea de Sud a fost una dintre țările mari care a renunțat și ea la Windows în ceea ce privește computerele din guvern. Totuși, statul sud coreean a anunțat că va trece, în schimb, la sistemul de operare Linux. China nu urmează exemplul acesteia, ci merge până la capăt. Vrea să-și facă un sistem propriu. Desigur că va fi bazat pe ceva existent.

Înainte de acest demers, după ce Google a anunțat că își va încheia relațiile comerciale cu Huawei, producătorul de telefoane a anunțat că lucrează la propriul magazin de aplicații pentru dispozitive mobile. Totuși, Huawei a luat decizia mai mult din lipsă de opțiuni decât din proprie inițiativă.

Mai mult, aptopurile Huawei ar putea rămâne și ele fără Windows dacă decretul semnat de Donald Trump rămâne în vigoare. Prin acesta, președintele Statelor Unite a interzis companiilor americane să facă afaceri cu Huawei, invocând același motiv de care se folosește și China acum.

Sursa

Mai multe articole despre:
Microsoft China Windows