MENIU

Cercetătorii au creat un material care se repară singur. Cum e posibil?

Te-ai gândit cum ar fi ca hainele tale să fie făcute dintr-un material care se repară singur dacă se rupe? Ei bine, oamenii de știință au inventat un material care are capacitatea de a se suda singur astfel încât să redevină la forma inițială. Cum e posibil?

Se pare că acest material absoarbe carbonul din atmosferă pentru a se „vindeca" singur. Practic fincționează la fel ca fotosinteza la plante. În plus, cercetătorii sunt de părere că acest material te va ajuta să economisești bani și va contribui în același timp și la protejarea mediului.

Substanța despre care ai putea crede că face parte din domeniul SF-ului este cât se poate de adevărată. Aceasta a fost obșinută dintr-un amestec de polimeri sub formă de gel și cloroplaste (ai mai auzit de ele la orele de biologie, când învățai despre fotosinteza plantelor pentru că aceste celule contribuie la formarea acestui proces chimic).

Materialul minune care se repară singur

Materialul minune este rezultatul unui proces chimic care a dat naștere unui material foarte rezistent, asemănător plasticului moale sau cauciucului, rezistent la apă.

„Sudarea fracturilor materialului se face în timp scurt și este o reparație completă, care elimină complet urmele defecțiunii. După cum ți-ai dat seama, acele componente organice, cloroplastele, sunt extrase din plante și sunt inactive scurt timp după ce au fost prelevate", spun cercetătorii.

Așadar, oamenii de știință ar putea înlocui aceste cloroplaste cu catalizatori artificiali și să obțină aceleași caracteristici. În plus, materialul ar ar putea fi de foarte util și în domeniul construcțiilor, deoarece are capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă, ceea ce ar însemna un aer mult mai curat.

De asemnea, materialul poate fi la fel de folositor și în domeniul modei, dar și în cel al tehnologiei. Astfel, s-ar utiliza mult mai puține resurse iar mediu va fi mai protejat.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ştiinţă material