MENIU

Cele mai îndrăgite desene animate ale copilăriei. Și tu ai crescut cu ele: cum te-au marcat

Tom & Jerry

Nu ne-am fi putut imagina copilăria fără desene animate. Povești precum cele din "Sandy Belle" (1991), "Candy Candy" (1994), "Lidia în jurul lumii/Floarea cu șapte culori" 91992), "Țestoasele Ninja", "Scooby Doo" sau "The Flinstones" ne-au încântat copilăria. Nu mai spunem de celebrele "Tomy & Jerry", "Looney Tunes" și "Mickey Mouse" care au contribuit, cumva, la formarea caracterului fiecăruia dintre noi, sporind spiritul justițiar, empatia, nevoia de a primi și a oferi afecțiune, ne-u învățat să prețuim prietenia și cât de important este respectul.

Astăziă vă propune să ne întoarcem puțin în timp, mai exact în perioada copilăriei, unde cea mai mare grijă a noastră era aceea de a nu pierde vreun episod din desenul preferat.

Iată câteva dintre desenele animate care ne-au făcut copilăria mai frumoasă

1.Tom & Jerry

Cu siguranță este printre cele mai cunoscute și îndrăgite desene animate alte tuturor timpurilor. Cu mult umor, serialul prezintă conflictul permanent dintre un motan pe nume Tom și un șoricel pe nume Jerry. Creatorul acestora, Gene Deitch, s-a stins din viață în data de 20 aprilie 2020, la vârsta de 95 de ani, în apartamentul său din capitala Cehiei. Ceea ce a lăsat el în urmă îl face, practic, nemuritor. 

2. Popeye Marinarul

Este un personaj celebru atât de benzi desenate, cât și de desene animate. Personajul a fost creat de E.C. Segar. Acesta este înfățișat ca fiind un marinar musculos, care fumează dintr-o pipă grosolană. Mitul spanacului care îi dă puteri supraomenești s-a născut dintr-o simplă greșeală de tipar, conform căreia această legumă conține de 10 ori mai mult fier ca în mod obișnuit. Pe parcursul aventurilor sale, Popeye Marinarul o are alături pe iubita lui Olive Oyl în vreme ce se luptă să facă față provocărilor puse la cale de rivalul său Bluto.

3. Scooby-Doo

Vă amintiți cu toții, cel mai probabil, de simpaticul cățel care împreună cu cei patru prieteni ai lui (Shaggy, Velma, Fred și Daphne),  călătorește peste tot în lume cu Mașina Misterelor, pentru a desluși misterele legate de fantome sau alte ființe supranaturale. Ironia face însă că marelui danez maro (Scooby- n.r.) îi este foarte frică de fantome, deși el trebuie să le vâneze!  Când lucrurile iau o întorsătură înfricoșătoare, el însă o ia mereu la goană. Ceea ce îl face adorbail pe Scooby Doo este, practic, tocmai faptul că deși el nu caută niciodată să dea de probleme, problemele au darul să-l găsească pe el! Când situația devine înfricoșătoare, el și Shaggy primesc câte-un „Scooby Snack” care le dă putere și curaj astfel încât își pot îndeplini datoria.

4. Familia Flinstone

Bazat pe epoca primitivă, acest serial animat se referă la aventurile familiei Flinstone, a lui Fred și a soției sale Wilma, și a vecinilor săi Barney și Betty. Serialul este considerat unul dintre cele mai de succes create vreodată

Aventura se petrece într-o „Epoca de piatră” care imită la indigo societatea americană a deceniului 1961 - 1970. Totul pare să fie făcut din piatră, inclusiv numele protagoniștilor care sunt cuvinte referitoare la pietre și roci. Aici își are sălașul Fred Flintstone (flintstone = silex) care este căsătorit cu Wilma. „Câinele” lor este de fapt un dinozaur mov cu pete negre pe nume Dino. Fiica lui Fred Flintstone se numește Pebbles (pebbles = pietricele). Familia Flintstone îi are ca vecini pe Betty și Barney Rubble (rubble = pietre sfărâmate, pietriș), cu care se înțeleg foarte bine. Fiul lor se numește Bamm Bamm Ei locuiesc în Bedrock (bedrock = piatră de bază). Ambele familii sunt puțin trăznite și au diverse aventuri hazlii.

În România serialul s-a difuzat încă din anii 1970, la emisiunile magazin de week-end si se numeau "Aventuri în Epoca de piatră" sau "Fred și Barney". 

5. Candy Candy

Candy Candy este un roman, serie Shoujo manga și anime. Candy a apărut mai întâi într-un roman în proză al renumitei scriitoare japoneze Nagita Keiko-sensei, în Aprilie 1975.  Personajul principal, Candice White este o fetiță din IndianaStatele Unite, blondă, cu pistrui, cu ochii mari și verzi, părul lung, cârlionțat și cu fundițe. Viața ei cunoaște suișuri și coborâșuri, însă cei care o încurajează și o ajută mereu sunt prietenii ei Anthony, Alistair, Archibald, Albert și micul ei bursuc, Clint. Anthony este marea ei iubire, dar acesta moare într-un accident de vânătoare iar Candy nu il poate uita. A fost, poate, printre primele noastre contacte cu ideea de moarte, într-o perioadă în care credeam că orice lucru/situație trebuie să aibă un final fericit. Îmi amintesc și acum durerea, urmată de o tristețe profundă, atunci când personajul principal masculin Anthony (cu care chiar și eu visam să mă mărit!!) a murit în mod absolut surprinzător. Cu toate astea, povestea nu se termină tragic, din contră. Mai tarziu, cand ajunge la Londra, Candy cunoaște un tânar rebel pe nume Terrence Grandchester (Terry), de care se îndrăgostește nebunește. 

Povestea din aceste desene animate și-a pus adânc amprenta asupra unei întregi generații. Ea ne arată care sunt lucuruile importante în viață și pune în evidență faptul că oamenii nu trec doar prin momente fericite, ci ei se confruntă deseori și cu pierderi, pe care trebuie să le accepte și să învețe cumva să treacă peste. 

6. Sandy Belle

Sandy Belle spune povestea fetei blonde cu două codiţe pe nume Sandy Belle, care nu şi-a cunoscut niciodată mama și care trăiește alături de tatăl ei și de câinele Tambour, în Scoția. Într-o zi îi cunoaște pe Mark, pe mama lui, contesa Wellington, dar și pe înfumurata Kitty, fiica unor întreprinzători foarte bogați. Mark si Sandy se îndrăgostesc, însă  pentru a putea fi împreună au de trecut peste numeroase obstacole.  

Mai multe articole despre:
desene animate desenele copilariei