MENIU

Cele mai impunătoare clădiri ale lumii

Cele mai impunătoare clădiri ale lumii

Arhitectura reprezintă un subiect de interes pentru multe persoane. Cu cât sunt mai impunătoare și ambițioase, cu atât clădirile reușesc să atragă mai multe priviri. Nu este un secret faptul că există turiști care parcurg distanțe însemnate pentru a vedea cu ochii lor bijuteriile arhitecturale renumite la nivel mondial. Cu toate că exteriorul poate cuceri dintr-o privire, designul interior este la fel de important. Fie că este vorba despre o structură pe bază de lemn sau un proiect modern care încorporează elemente de marmură, cu siguranță există doritori care și-ar dori să se afle în fața unei astfel de construcții.  

Nu există îndoială asupra faptului că maiestuozitatea și măreția clădirilor produc un sentiment de admirație, lucru care îi face pe oameni să aprecieze munca din spatele unei structuri aparent banale. În țara noastră există câteva astfel de exemple, chiar în Capitală aflându-se o clădire cunoscută peste tot în lume ca fiind o capodoperă, mai ales având în vedere perioada în care a fost construită (Casa Poporului). Zecile de mii de ore petrecute pentru construcție, sumele incredibile cheltuite și provocările care au apărut la tot pasul sunt factori mai puțini vizibili, dar elemente care se reflectă în grandoarea zgârie-norilor admirați de orice persoană.

Willis Tower – Chicago 

Având o înălțime de peste 452 metri, Wills Tower  este una dintre cele mai mari clădiri din Statele Unite. Construcția a fost finalizată în anul 1974 și a devenit în momentul de față un important punct de atracție al orașului Chicago. Zona de birouri este acompaniată de câteva spații în care se poate admira orașul dar și împrejurimile sale. Aceste avantaje sunt posibile datorită celor 108 etaje pe care clădirea le pune la dispoziție. Simbolul orașului este o lucrare peste care e greu de trecut cu vederea.

Un lucru interesant despre acest edificiu este că peste 2000 de muncitori au participat la construcție. În plus, zilele senine sunt cel mai potrivit moment pentru o vizită, mai ales că există posibilitatea să zărești locații situate pe o rază de 80 kilometri.

Burj Khalifa – Dubai 

Burj Khalifa este, fără îndoială, una dintre cele mai impunătoare clădiri ale lumii. Acest reper arhitectural este greu de egalat și se datorează înălțimii de 828 metri. Cele 150 de nivele au fost construite la sfârșitul anului 2009, suma totală cheltuită fiind de 1,5 miliarde de dolari. Proiectul de lux conține apartamente somptuoase cu geamuri mari, elemente de marmură și accesorii elegante.

Așa cum a fost menționat anterior, există multe construcții impozante peste tot. În timp ce unele dintre acestea servesc drept biserici, altele sunt clădiri administrative sau pur și simplu biblioteci. Deși oamenii asociază de obicei Dubaiul cu Burj Khalifa, aeroportul acestui oraș este mai mare decât și-ar imagina unii. Mai mult de atât, clădirile de aici, mall-urile elegante și zgârie-norii sunt unele dintre principalele motive care îi determină pe turiști să viziteze acest loc. O clădire mai puțin cunoscută dar similară acestui decor este MGM Grand din Las Vegas. Capul mare de leu așezat la intrare este unic, mai ales că e realizat din aur.

Taipei 101 – Taiwan 

Această construcție a ocupat locul fruntaș între anii 2004-2009, ca înălțime. După cum îi spune și numele, aici se găsesc nici mai mult nici mai puțin de 101 de etaje. Durata lucrărilor a fost de cinci ani, proiectul începând în 1999 și fiind finalizat în anul 2004. Un lucru interesant despre Taipei 101 este faptul că deține un certificat de la Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) document care îi atribuie statutul de cea mai „verde” clădire din lume.

Având în vederea înălțimea mare este de la sine înțeles faptul că există multe ascensoare. În timp ce unele dintre acestea opresc la fiecare etaj, altele au opriri mai puține, iar viteza de 63 km pe oră cu care se deplasează acestea este de-a dreptul impresionantă.

Petronas Towers – Malaysia 

Un edificiu ceva mai mic din punct de vedere al înălțimii, având 452 metri sunt turnurile gemene din Kuala Lumpur. Proiectul a demarat în anul 1995 și s-a întins pe o durată de 3 ani. Turnurile gemene sunt o minunăție futuristă, mai ales pe durata nopții.

Podul care face legătura dintre cele două turnuri este situat la etajele 41 și 42 al clădirii. Pe lângă faptul că turiștii au ocazia să trăiască o experiență unică, facilitatea a fost gândită ca posibilă cale de ieșire în cazul unui dezastru. Pe durata montării acestuia a fost nevoie de trei zile și numeroase încercări pentru a-l putea așeza în locul în care este în prezent. Iar pentru a nu aștepta prea mult la rând, turiștii trec ușor de la un etaj la altul, cu ajutorul lifturilor de mare viteză – 6 m/secundă.

Clădiri grandioase există în toată lumea. Fiecare dintre acestea au o frumusețe aparte, greu de egalat. Totuși, cu siguranță vor exista și alte structuri futuriste care să impresioneze prin măreție în anii ce urmează.

Mai multe articole despre:
turnurile gemene kuala lumpur