MENIU

Ce se întâmplă în fiecare dimineață în care te gândești la cafea sau vezi imagini cu cafea

Cafeaua este cunoscută pentru faptul că te poate trezi la orice oră din zi și din noapte. Efectul său stimulant s-ar putea să nu se datoreze doar cafeinei, cum se credea până acum, ci că simplul gând la cafea este suficient pentru a te face să te simți mai alert.

Cercetătorii australieni și canadieni, conduși de lectorul senior de la departamentul de market din Monash University, Eugene Chan și profesorul asociat de marketing și publicitate de la University of Toronto Scarborough, Sam Maglio, au ajuns la concluzia că doar gândul la cafea este suficient pentru a te trezi mintea și a te ajuta să te concentrezi mai bine pe ce ai de făcut.

Esențial este însă ca în mintea ta să existe deja o asociere între cafea și ideea de trezire și productivitate. Studiul a avut la bază un număr mic de participanți, și nu a fost încă replicat și de alți cercetători.

Pune însă o întrebare importantă – imaginile cu cafea sunt suficiente pentru a remedia lenea și somnolența în rândul băutorilor de cafea sau este nevoie de cafea în sine pentru a avea un efect? Răspunsul la această întrebare ar fi da, conform cercetătorilor.

Chan și Maglio au subliniat în studiu că există o anumită legătură între indicii de mediu și comportamentul oamenilor – de exemplu, vederea unui logo McDonald's declanșează senzația de nerăbdare, deoarece mulți oameni sunt obișnuiți să aștepte la coadă la acest fast-food.

Chan crede că lumea trebuie să înțeleagă mai bine înțelesurile care sunt atribuite mâncărurilor și băuturilor și că e nevoie de mai multe studii în acest sens. Și, cu siguranță, cafeaua are un rol extrem de important în societatea noastră actuală.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare cafea ştiinţă