MENIU

Ce se întâmplă cu alimentele când expiră? Sunt toxice sau mai pot fi consumate?

De multe ori cea mai sigură metodă pentru a sorta alimentele comestibile din frigider de cele necomestibile nu ține neapărat de verificarea datei de expirare. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți dai seama dacă mâncarea mai este bună de mâncat, chiar dacă eticheta spune altceva. Asta pentru că acea dată e pusă și ca magazinul să aibă o marjă de eroare în cazuri extreme. 

„Datele de expirare sunt mai mult estimări decât orice altceva. Ele îți arată data la care anumite alimente ajung la limita calității lor", conform Natural Resources Defence Council, un ONG non-profit de mediu.

Cum recunoşti un ou stricat

Ei bine, exstă un truc simplu prin care poți afla dacă un ou mai este comestibil sau nu. Tot ce trebuie să faci este să pui oul într-un vas adânc cu apă iar dacă acesta plutește, înseamnă că este stricat și ar trebui să-l aruci la gunoi.

Când nu ar trebui să nu mai consumi laptele

În mod normal, laptele se acrește și uneori se coagulează atunci când nu mai este bun. De obicei, acest lucru se întâmpă atunci când acidul lactic din lapte începe să producă bacterii.

Când se strică iaurtul

Iaurtul era folosit în trecut pentru conservarea cărnii, pentru a împiedica înmulţirea bacteriilor. Dacă iaurtul nu este desfăcut, rezistă oricât între o săptămână și trei săptămâni peste data de expirare înscrisă pe ambalaj. Asta se întâmplă datorită culturilor vii de bacterii, care au rol de conservant. Vei ști că iaurtul nu mai este comestibil atunci când la suprafața iaurtului se strânge mai mult zer decât ar fi normal.

Cum recunoști carnea stricată

Primul indiciu pe care îl vei observa la o bucată de carne care nu mai este comestibilă este textura lipicioasă. Astfel, dacă pe lână acest indiciu mai apare și un miros neplăcut, atunci poți arunca carnea direct la gunoi, deoarece nu mai este comestibilă.

Semnele care îți arată că mezelurile nu mai sunt bune

În mod normal salamul, șunca sau parizerul pe care le cumperi la gramaj, ar trebui să le consumi în maxim trei zile. În caz constrar, acestea se vor întări sau vor căpăta o textură lipicioasă din cauza bacteriilor, lucru care înseamnă că nu mai sunt comestibile.

Sursa

Mai multe articole despre:
mâncare alimente produse expirare