MENIU

Ce înseamnă Audi şi cum a luat naştere una dintre cele mai cunoscute mărci de maşini

<p>Audi Q3 facelift</p>

AUDI AG, cunoscut simplu ca Audi, este un producător de automobile german, cu sediul în Ingolstadt, Bavaria, Germania. Compania a evoluat prin preluarea de către Grupul Volkswagen a firmelor Auto Union și NSU Motorenwerke AG (NSU), cea din urmă având încorporată compania istorică Audi, potrivit AGERPRES.

Compania își are originile încă din anul 1899, de la August Horch. Primul automobil Horch a fost produs în 1901, la Zwickau. În 1909, Horch a fost dat afară din compania înființată de el însuși și a pornit o nouă afacere în Zwickau și a continuat să folosească marca Horch. Foștii parteneri l-au dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, iar un tribunal german a decis că marca Horch aparținea fostei sale companii. August Horch a fost forțat să înceteze folosirea propriului său nume de familie în noua sa firmă constructoare de autovehicule. El a convocat o ședință pentru a găsi un nou nume pentru companie. În timpul ședinței, fiul gazdei, Franz Fikentscher, studia limba latină, într-un colț al camerei. De câteva ori a părut că vrea să zică ceva, dar se răzgândea, până când, în cele din urmă, a zis: "Tata! — audiatur et altera pars... Nu ar fi o idee bună să îi spuneți Audi în loc de Horch?".("Horch!" în germană înseamnă "ascultă!", echivalentul în latină fiind "audi!"). Ideea a fost acceptata cu entuziasm de toți cei de față.

Audi a început cu un motor cu patru cilindri, de 2.612 cc (2.6 l), urmat de un model de 3.564 cc (3.6 l), precum și un motor de 4.680 cc (4.7 l) și unul de 5.720 cc (5.7 l). Aceste mașini au avut succes chiar și la evenimentele sportive. August Horch a părăsit compania Audi în 1920. În 1928, compania a fost cumpărată de danezul Jurgen Rasmussen, proprietarul firmei constructoare de automobile și motociclete DKW. În același an, Rasmussen a cumpărat ce a rămas din întreprinderea constructoare de autovehicule Rickenbacker, inclusiv utilajele necesare fabricării motoarelor cu opt cilindri. Aceste motoare echipau modelele Audi Zwickau și Audi Dresden, lansate în 1929. În același timp au fost produse modele cu șase, respectiv patru cilindri, cumpărate de la Peugeot. Automobilele Audi din acea perioadă erau luxoase, cu caroserii speciale. În 1932, Audi s-a unit cu Horch, DKW și Wanderer, formând Auto Union.

Dezvoltarea tehnică s-a intensificat și unele modele de Audi erau echipate cu motoare Horch și Wanderer. La sfârșitul anilor '30 și din 1940, Horch/Auto Union a construit două tipuri ("seria A" și "seria B") ale TAB-ului Sd Kfz 222 pentru dotarea armatei germane.

Sigla Audi constă în patru cercuri suprapuse, care reprezintă cele patru mărci membre ale Auto Union: primul cerc reprezintă Audi, al doilea reprezintă DKW, al treilea este Horch, iar ultimul, Wanderer.

În 1958, Daimler Benz a cumpărat 87% din acțiunile companiei Auto Union, iar în anul următor deținea 100%. În 1964, Volkswagen a cumpărat fabrica din Ingolstadt și mărcile Auto Union. Epoca motoarelor în doi timpi s-a sfârșit în anii '60. În septembrie 1965, ultimul model DKW, DKW F102, avea un motor în patru timpi și unele modificări în față și în spate. Modelul era numit oficial F103, dar era vândut simplu ca Audi (numele fiind al modelului, nu al producătorului, care era încă oficial Auto Union), dar mai târziu era știut ca Audi 72. Modelele erau denumite după numărul de cai putere și vândute ca Audi 60, 75, 80, și Super 90. Aceste modele au fost vândute până în 1972. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
maşini naştere mărci Audi cunoscut luat una cele mai