MENIU

Ce este "hrana regilor" și de ce femeile nu aveau voie să îl guste?

Molokhia sau spanacul egiptean are o serie de efecte benefice

Molokhia este o plantă originară din Egipt și populară în țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Și-a căpătat renumele de "hrana regilor" pentru că, potrivit legendei, un preparat din această plantă a vindecat un conducător egiptean bolnav. Cu toate acestea, în timp, molokhia sau spanacul egiptean a fost interzisă în toată țara din cauza efectului afrodisiac pe care îl avea asupra femeilor.

Popularitatea molokhiei este atestată și de artefactele descoperite în Egipt, prezentând diverse alimente pe fresce funerare, inclusiv frunze de molokhia, potrivit gismeteo.ro.

 

Cu toate că această plantă a crescut (și încă crește) în cantități mari în Egipt, oamenilor obișnuiți li s-a interzis să o consume — totuși, era «hrană regală».

 

Mai mult decât atât, în folclorul egiptean s-a păstrat o poveste conform căreia unul dintre conducătorii din Dinastia Fatimidă a interzis consumul de supă vâscoasă din molokhia femeilor, datorită presupuselor sale proprietăți afrodisiace asupra lor.

 

Dar în zilele noastre, toate restricțiile au fost eliminate și această plantă reprezintă un ingredient de bază în bucătăria egipteană. Frunzele sunt accesibile ca preț, astfel că oricine poate să le cumpere.

 

Chiar dacă felul oficial național este «kochari» (un amestec vegetarian de orez, năut, paste și linte), majoritatea egiptenilor consideră molokhia un simbol al țării.

 

În ceea ce privește proprietățile benefice, molohia conține vitaminele C și E, precum și potasiu, fier și fibre.

 

În 2020, a fost publicat un studiu care a arătat că frunzele acestei plante pot preveni inflamația intestinală și obezitatea.

Mai multe articole despre:
hrana regilor egipt femei faraoni