MENIU

Ce este bine să faci înainte de a dormi - 9 sfaturi de aur pentru un somn liniștit și odihnitor

Ce este bine să faci înainte de a dormi - 9 sfaturi de aur pentru un somn liniștit și odihnitor

Faptul că te poți odihni noaptea are o mulțime de beneficii, însă pentru mulți oameni este o adevărată provocare să doarmă noaptea. Iar dacă nu ai un somn ușor și prin urmare nu te odihneșți suficient în timpul nopții îți va fi afectată nu doar sănătatea, dar și relația de cuplu.

Există o mulțime de sfaturi care îți spun ce ar trebui să faci pentru a avea un somn ușor de calitate.
Însă știi ce NU ar trebui să faci pentru a te odihni noaptea? Iată câteva activități care ți-ar putea distruge șansele de a avea un somn ușor în timpul nopțîi.
 
1. Exercițiile fizice
Este adevărat că sportul este vital pentru sănătatea ta și poate contribui la îmbunătățirea calității somnului. Totuși, nu este recomandat să faci exerciții fizice cu 3 ore înainte de a merge în pat. Sportul ridică temperatura corpului și în acest caz somnul vine mai greu. Cel mai bine este să faci mișcare în prima parte a zilei.
 
2. Să privești la TV sau să navighezi pe net
Studiile au arătat că timpul petrecut în față unui ecran interferează cu abilitatea corpului de a adormi. Luminițele strălucitoare ale acestor ecrane pot impidica eliberarea melatoninei, hormonul declanșează somnul. Prin urmare ar trebui să oprești laptopul și televizorul cu o oră înainte de a merge la culcare.
 
3. Să faci o baie fierbinte sau un duș fierbinte
La fel ca și exercițiile, băile sau dușurile fierbinți te pot ajuta să adormi mai repede. Singura problemă este să le faci chiar înainte de a merge la culcare. Dacă temperatura corpului este prea ridicată sau transpiri îți va fi greu să adormi. Lasă corpul să se răcorească înainte de a merge la culcare.
 
4. Să consumi prea multe lichide
Cafeină și bineînțeles alcoolul influențează negativ abilitatea corpului de a se odihni. Însă, și dacă bei prea multe lichide (de orice fel) cu o oră sau două înainte de a merge în pat, te vei trezi peste noapte să mergi la baie, iar somnul tău va fi astfel fragmentat. Însă nici n-ar trebui să mergi la culcare însetat, pentru că te vei trezi în toiul nopții să bei apă. Soluția este, ca de obicei, echilibrul, cumpătarea.
 
5. Munca
Indiferent că este vorba de probleme de muncă saude  școală, cu siguranță că pot aștepta până dimineață. Terminarea muncii stimulează creierul și poate genera creșterea nivelului de stres, ceea ce nu te va ajuta deloc să dormi mai ușor.
 
6. Să citești povești captivante
Mulți dintre oameni procedează astfel atunci când citesc un roman interesant: „Doar o singură pagină și gata!”. Brusc, îți dai seama că este ora 2.00, dimineață, și mai ai doar 4 ore de somn. Da, lectura unei cărți cu adevărat interesante înainte de a urca în pat va alunga somnul. S-ar putea ca remediul să fie să citești cea mai plictisitoare carte pe care o ai în bibliotecă.
 
7. Să urci în pat cu animalul preferat
Chiar și cel mai mic câine din lume te va uimi de cât spațiu are nevoie atunci când doarme sau cât de zgomotos poate deveni dacă îi întrerupi somnul. Concluzia este că dacă încerci să dormi în pat cu animalul preferat nu te vei putea odihni deloc.
 
8. Să te cerți cu cineva
Probabil că ai auzit sfatul: „Nu te culca supărat!”. Se pare că este un sfat pe care trebuie să-l iei în serios. Cercetările au arătat că somnul este afectat după o ceartă sau o experiență traumatizantă, pentru că emoțiile puternice vor fi la fel de vii și dimineața următoare. Corpul uman este construit astfel încât să nu poată adormi în timpul situațiilor periculoase – este un mecanism defensiv. Tocmai de aceea este important să rezolvi conflictele înainte de a merge în pat.
Sursa: sfatulparintilor.ro
 
9. Să nu ai o pătură sau plapumă potrivită pentru somn
Dacă îți este greu să dormi noaptea, ar trebui să verifici dacă nu cumva este de vină chiar pătura cu care te învelești. Soluția este o pătură, plapumă cât mai grea. Riscul de apariţie a insomniei poate fi redus foarte simplu prin folosirea unei pături mai groase. O astfel de pătură face ca nivelul de melatonină să crească, iar somnul să fie mai adânc și mai odihnitor. Asta a arătat un experiment realizat anul trecut de oamenii de ştiinţă suedezi de la Universitatea Uppsala pe mai mulți tineri sănătoși, scrie Webmd.com.