MENIU

Cât de periculos este, de fapt, șarpele de Dudău?

Șarpele de Dudău este, fără îndoială, extrem de cunoscut datorită pomenirii sale în numeroase cântece folclorice, cel mai renumit fiind "M-a făcut mama oltean". Dar ce specie este șarpele de Dudău și de ce oltenii și-au făcut un titlu de mândrie din a fi comparați cu el?

Pentru majoritatea oamenilor, întâlninrea sau simplă vedere a unui șarpe nu poate fi decât traumatizantă, iar cântecele populare descriu șarpele de dudău ca fiind din categoria băieților răi.

"Cin’ se ia cu mine rău
Să nu stea în drumul meu
Că sunt șarpe de dudău,
De-(a)l galbin ce mușcă rău, măi lume!"

(versuri "M-a făcut mama oltean")

 

"Şarpe, şarpe de dudău
Dă-mi mie veninul tău
Să mă otrăvesc şi eu.

(versuri "Șarpe, șarpe de dudău")

 

CÂT DE RĂU ESTE, DE FAPT, ȘARPELE DE DUDĂU

Șarpele de stepă, denumit si șarpe de sadina, de dudău, cu burtă galbenă sau rău, este un șarpe de talie mare, ce poate depăși 2 metri lungime. este mai des întâlnit în sudul Olteniei și Munteniei, sudul Banatului, sud-estul Moldovei și în mai multe localități din Dobrogea.

 

Preferă liziera pădurilor, tufărișurile, coastele sau viroagele cu loess sau stâncile unde există vegetație arbustivă sau arborescentă. Are spatele cafeniu, brun-gălbui sau brun-cenușiu cu o dungă mediană longitudinală deschisă pe fiecare solz. Abdomenul este galben.

 

Se hrănește cu șopârle de ziduri, gușteri, hârciogi, popândăi, șoareci și șobolani. Este cel mai rapid șarpe din România, deplasându-se cu viteza de până la 5-6 m/sec. Se cațără cu mare iuțeală pe arbuști, copaci și pe stânci. Este un șarpe rapid și devine rapid defensiv în cazul in care este încolțit sau capturat – mai ales masculii. Mușcătura nu este veninoasă, dar este dureroasă, sângerează și se poate infecta, potrivit wikiepdia.org.

 

 

Mai multe articole despre:
sarpe de dudau oltean veninos periculos veninos