MENIU

Cât de mare e pericolul acceleratoarelor de particule

Acceleratorul de particule de la Geneva ar putea fi unul dintre cele mai impresionante experimente stiintifice din lume la momentul actual. Cu toate acestea, există posibilitatea ca acesta să distrugă Pământul.

În marele accelerator de particule de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, protonii sunt accelerați până la viteze apropiate de viteza lumini și apoi loviți unul de altul. Astfel, oamenii de știință au descoperit foarte multe particule noi.

Acceleratoarele de particule ar putea distruge Planeta

Cosmologului Martin Rees, crede că toate aceste descoperiri vin cu un preț prea mare pentru omenire.

„Poate o gaură neagră s-ar forma, iar aceasta să sugă tot ce e în jurul său. A doua posibilitate înfiorătoare este ca particulele quark să se rearanjeze în obiecte compresate numite strangelets. Acest lucru ar fi nevinovat în sine. Cu toate astea, în unele ipoteze un strangelet ar putea, prin contaminare, să convertească orice altceva întâlnește în cale într-o formă nouă de materie, transformând întregul Pământ într-o sferă hiperdensă lată de 100 de metri", a explicat Martin.

Și asta nu e tot. Se pare că o a treia astfel de catastofă ar putea duce la distrugerea accidentală a întregului univers. „Spațiul gol – sau ceea ce fizicienii numesc vid – este mai mult decât nimic", a subliniat cosmologul.

„Este arena pentru tot ce se întâmplă. Are, în mod latent, toate forțele și particulele care guvernează lumea fizică. Unii au speculat că energia concentrată creată când particulele se izbesc unele de altele ar putea crea o tranziție de fază care ar rupe materialul universului. Aceasta ar fi o calamitate cosmică, nu doar una terestră", a mai spus Martin.

Însă, cercetătorii de la CERN sunt de părere că nu există niciun pericol ca accelaratorul să distrugă Pământul.

„Grupul de Analiză a Siguranței LHC reafirmă și extinde concluziile raportului din 2003 care spun că coliziunile LHC nu prezintă vreun pericol și nu sunt motive de îngrijorare. Orice va face LHC, natura a făcut deja de multe ori în timpul vieții Pământului și a altor corpuri cerești", conform site-ului oficial.

Sursa

Mai multe articole despre:
fizică ştiinţă acceleratoare de particule