MENIU

Când se spală după Paşte. Zilele în care NU trebuie să faci treburi casnice în Săptămâna Luminată

Când se spală după Paşte

Săptămâna Luminată este perioada de șapte zile de după Paște. Acest titlu își are originea de la un obicei al vremurilor de demult, pe când Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau veșminte albe în primele 7 zile după Paște.

Din cele mai vechi timpuri, la Praznicul Învierii, primii oameni care treceau la religia creștină și care care se pregătiseră în mod deosebit în vremea postului mare, erau botezați. Aceștia erau numiți „Cei Luminați”. Aceasta este explicația pentru care se numește Duminica Luminată.

Potrivit tradițiilor bisericești,  Săptămâna Luminată deschide perioada Penticostarului  în viața liturgică a bisericii. Prin urmare, slujbele vor avea o rânduială deosebită, cu aspect profund Pascal. Urmează o perioadă a iertării, în care oamenii apelează la introspecție.

În Săptămâna Luminată ai voie să speli și să faci curat în zilele de miercuri, joi și sâmbătă. În prima zi de vineri după Paște creștinii celebrează sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Mai multe articole despre:
saptamana luminata cand se spala după Paste