MENIU

BABELE de MARTIE: cum se alege BABA de martie, ce înseamnă şi cum arată

BABA de MARTIE: cum se alege şi cum arată

Babele de martie, 9 la numar - sunt o traditie frumoasa de primavara care vine de la romani. Afla care sunt babele de iarna si cum se calculeaza baba de martie care iti apartine. Si, in premiera absoluta -  vezi si cum arata baba ta!

Baba Dochia si cele 9 cojoace

Babele de martie vestesc venirea primaverii, se spune ca in aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi si astfel in fiecare si afara se face putin mai cald, iarna lasand loc primaverii sa vina.

Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in asa zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani, altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv. Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios. Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.

Primele zile de martie, mereu schimbatoare - sunt ale babelor

Bunicii nostri cunosteau ca primele zile din aceasta luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbatoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul "babelor" este unul din cele mai importante mituri romanesti, cel al Babei Dochia. Exista credinta ca Baba Dochia si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de Biserica pe 1 martie.

Care baba crezi ca e baba ta si ce inseamna pentru tine? Citeste in continuare aici.