MENIU

Are cele mai lungi mâin! Guinnes Book îi rconfirmă însă şi un alt record!

Cel mai înalt om din lume este, conform Guinness Book 2015, tot turcul Sultan Kosen. În faimoasa carte a recordurilor, el mai deține un record mondial legat de mărime.  

Sultan Kosen s-a născut la 10 decembrie 1982. Este, în prezent, cel mai înalt om din lume, măsurând  2 metri şi 51 cm. Cel mai probabil, creșterea sa anormală în înălțime a fost cauzată de o tumoare a glandei pituitare.

Atât părinții săi, cât și frații și surorile sale, sunt de înălțime medie. Deși nu se poate spune despre Sultan Kosen că are o viață obișnuită, fiind obligat, printre altele să se deplaseze folosind cârje de la o vârstă fragedă și nereușind să termine școala, el se consideră o persoană normală. Spune că statura sa îl avantajează la treburi casnice precum schimbarea becurilor sau punerea perdelelor, însă recunoaște că nu reușește să-și găsească îmbrăcăminte pe măsura sa.
În 2010, a fost operat la Universitatea din Virginia, astfel încât, la aproximativ un an distanță, nivelul hormonului de creștere din corpul său coborâse la valori aproape normale.

Sultan Kosen a fost inclus, oficial, în Guinness Book la 25 august 2009, pe când măsura ''doar'' 2 metri şi 43 cm. El mai deține și recordul mondial pentru mărimea mâinilor, de 27,5 cm.

În ultimii 60 de ani, doar opt oameni au fost confirmați ca având înălțimea de peste 243 cm. Cel mai înalt om din istorie, despre care există înregistrări oficiale, este americanul Robert Pershing Wadlow din Alton, Illinois. Ultima dată când a fost măsurat, la 27 iunie 1940, a avut înălțimea de 2 metri şi 72 de metri.

Mai multe articole despre:
null